Sára Botond távozik a főispáni posztról

Meg kell szüntetnie az összeférhetetlenséget, miután felvette a fővárosi közgyűlési mandátumát.

Felvette a június 9-i választáson elnyert fővárosi közgyűlési mandátumát Sára Botond, ezért távoznia kell a főispáni posztról – közölte a Budapest Főváros Kormányhivatala a Telex érdeklődésére. Az összeférhetetlenség október 1-jén áll be, és a jogszabályban előírt határidőn belül Sára gondoskodik annak megszüntetéséről.

A politikus a Fidesz–KDNP VIII. kerületi polgármesterjelöltjeként indult az önkormányzati választáson, ahol Pikó Andrással szemben maradt alul, nagyobb arányban kapott ki, mint öt évvel ezelőtt. A kormánypártok fővárosi listájának második helyéről választották meg közgyűlési tagnak, a megbízólevelét június 24-én vette át.

Sára Botond korábban, 2018-2019 között töltötte be a józsefvárosi polgármesteri posztot, miután Kocsis Máté Országgyűlésbe távozása után megnyerte az időközi választást. A két évvel ezelőtti parlamenti választáson is indult, de ott az ellenzék által támogatott Jámbor András győzte le. Az önkormányzati választási kampány idején fizetés nélküli szabadságot vett ki.