A gödi akkugyár adójának sorsa a vármegyei közgyűlés kezében

A Fidesz–KDNP 18 év után elvesztette a többségét a Pest vármegyei közgyűlésben, ami új helyzetet teremt a Samsung gödi akkugyára által befizetett többmilliárdos adó felhasználásában.

A június 9-i önkormányzati választáson a Fidesz–KDNP a szavazatok 45 százalékát szerezte meg, ami nem elegendő az abszolút többséghez a 46 fős közgyűlésben. A választáson négy párt indult, és mind a négy 15 százalék feletti eredményt ért el, ami megváltoztatja a vármegyei közgyűlés összetételét. A Fidesz–KDNP 21 képviselői helyet szerzett, így három fő hiányzik a többséghez. A vármegyei közgyűlés dönt a Samsung gödi akkugyár adóbevételének felhasználásáról, amely évente több milliárd forintot tesz ki. Eddig a bevétel egy részét helyi civil szervezetek kapták, amelyek fideszes lapokat működtettek.

A gödi Samsung akkugyár környékét 2020-ban különleges gazdasági övezetté nyilvánították, amivel a helyi adók Pest vármegyéhez kerültek át. Ez a lépés politikai vetületekkel is bírt, hiszen Göd akkori momentumos polgármestere, Balogh Csaba, aki a gyárral szemben kritikus volt, így elvesztette a beleszólás lehetőségét az ipari park fejlesztéseibe. Azóta Gödön Fidesz-közeli vezetés alakult ki, míg Pest vármegyében a Fidesz–KDNP elvesztette a többségét.

A Samsung adójának elosztásáról a vármegyei önkormányzat dönt, amelynek 3 százalékát saját működésére, 17 százalékát saját beruházásaira költheti. A maradék részből Göd és a környező települések fejlesztésére, valamint civil szervezetek működésére osztanak támogatást. Az elmúlt években több fideszes kötődésű szervezet is részesült támogatásban, amelyek politikai tevékenységet is folytattak.

A vármegyei közgyűlésben többség megszerzésére háromféle megoldás lehetséges: a Fidesz–KDNP eltévelyedett ellenzéki képviselőket állíthat maga mellé, egyezségre juthat valamelyik ellenzéki párttal, vagy a különböző világnézetű ellenzéki frakciók találhatnak közös nevezőt. A pártok listavezetői szerint egyelőre korai lenne hosszútávú együttműködésről beszélni, de a Demokratikus Koalíció nyitott az együttműködésre, míg a Mi Hazánk kategorikusan elutasítja azt.

A frakcióvezetők válaszai alapján még nem világos, hogy milyen dinamikák alakulnak ki a közgyűlésben, és hogyan fogják felhasználni a Samsung adóbevételét. A Fidesz–KDNP a Mi Hazánk képviselőinek szavazataival folytathatja a pénzosztást, de a Momentum és a DK is változtatna az elosztáson, hogy a pénz valódi közcélokat szolgáljon.

A Pest vármegyei közgyűlés következő évei tanulságosak lehetnek az egész ország számára, és előrevetíthetik, mi történne, ha a Fidesz–KDNP a parlamentben is elveszítené a többségét.