Szegi választási csalás: a Kúria érvénytelenítette a polgármester-választást

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szegin faluban a június 9-i önkormányzati választások előtt hirtelen megnőtt a szavazópolgárok száma, ami a Fidesz-KDNP jelöltjének győzelmét eredményezte, de a Kúria most érvénytelenítette a választást és újat írt ki július 7-re.

Szegin faluban márciusban még csak 246 választásra jogosult személyt tartottak nyilván, de a választások előtt három nappal ez a szám 348-ra ugrott, ami 41 százalékos növekedést jelent. A választások előtti utolsó héten még 70 új választópolgár jelentkezett be a faluba. A Kúria határozatában megemlített, hogy egyes ingatlanokba 6-10 fő, a Helyi Választási Bizottság két tagjához pedig további 8-8 fő jelentkezett be.

A választás napján a helyiek furcsaságokat tapasztaltak: az új "lakókat" kisbuszokkal szállították a szavazóhelyekre, és hosszú sorok alakultak ki. Egyes szavazók a szavazásra egy listát hoztak magukkal, amelyen fel volt tüntetve, hogy kire kell szavazniuk. Volt olyan szavazó, aki a Helyi Választási Bizottság elnökének kérésére az igazolványa helyett ezt a nyomtatványt adta oda.

A választást végül Trudics Andrea, a Fidesz polgármesterjelöltje nyerte meg 153 érvényes szavazattal, míg a független Kisvárdai Tibor 105 szavazatot kapott.

A helyiek egy része petíciót indított, amelyet június 14-én adtak át a Helyi Választási Bizottságnak. A petícióban kifogásolták, hogy nem a helyi lakosok döntöttek a választás eredményéről, és a tisztességes választásban való hitükre hivatkozva kérték annak megismétlését. Az 59 lakos által aláírt dokumentumban kiemelték, hogy autóztatás történt, melyről fotók készültek, és az újonnan betelepült választópolgárok segédeszközöket használtak, papírra vetett listával érkeztek.

A Kúria a fellebbezésnek helyt adott, kimondva, hogy a választások tisztasága sérült, mivel olyan emberek is szavazhattak, akik csak a választások befolyásolása érdekében jelentkeztek be a faluba. Objektív adatok is alátámasztják, hogy Szegiben sérült a választások tisztasága. A bíróság tehát megsemmisítette a szavazás eredményét, és július 7-re új polgármester-választást írt ki.

Nem Szegi az egyetlen magyar falu, ahol választási csalást sejtenek. Nemesdéden is új választásokat emlegetnek, miután jelezték, hogy többek szerint a polgármesterjelölt társa élelmiszer-ajándékcsomagokat osztogatott szavazatokért cserébe.