Magyarország felkészült a télre: elegendő gázkészlet a hazai tárolókban

Magyarország megfelelően felkészült a télre, a hazai tárolókban már 6 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre.

Az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint 2023-ban a lakosság valamivel több mint 3 milliárd köbméter földgázt fogyasztott el, az elérhető tartalék ennek közel kétszerese. A gazdaság igényeit tavaly mintegy 5,5 milliárd köbméter földgáz fedezte, így a múlt esztendőben együttesen mintegy 8,5 milliárd köbméteres gázfogyasztás több mint 70 százaléka hozzáférhető.

Az előző fűtési szezon együttesen 5,7 milliárd köbméteres felhasználásával megegyező mennyiséget már szeptember elejére betárolták. Az időarányos előrehaladáson alapuló becslések szerint az idén 8 milliárd köbméter alá szorulhat az éves földgázfelhasználás, így a tartalékok akár még nagyobb hányadát is fedezhetik a tényleges szükségleteknek.

Az Európai Unió a földfelszín alatti gáztárolókkal bíró tagállamok számára 90 százalékos feltöltési célértéket ír elő november 1-jei határidővel, Magyarország ezt az elvárást már szeptember elejére teljesítette, jelenleg 93 százalékon állunk. Hazánk hagyományosan a kontinens élmezőnyébe tartozik a fogyasztással arányos töltöttségi mutatókat vizsgálva. Jelenleg is csak a három balti állam készleteit tároló Lettország és Ausztria előz meg bennünket ebben az összevetésben.

A magyar fogyasztók biztonságos ellátását a magas készletszint mellett a zavartalanul zajló import és a belföldi kitermelés is szolgálja. A családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően hosszú ideje Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz. A rezsivédelmi intézkedések változatlan formában garantálják, hogy a magyar emberek a hamarosan induló fűtési szezonban is megfizethető áron tarthassák melegen otthonaikat.