Izraeli légicsapások Bejrútban: Naszrallah halála megerősítve

Az izraeli védelmi erők (IDF) csapást mértek Bejrútban a Hezbollah központjára, és bejelentették, hogy Hasszán Naszrallah, a szervezet vezetője meghalt.

Az izraeli légierő pénteken és szombaton is folytatta a Hezbollah központi parancsnokságának bombázását Bejrútban. A támadások célpontja Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetője volt, és az izraeli hadsereg szombati bejelentése szerint Naszrallah meghalt a légicsapásokban . Az IDF az X-en (korábban Twitter) közzétett bejegyzésében azt írta: „Hasszán Naszrallah többé nem terrorizálhatja a világot” .

A francia külügyminisztérium szombaton megerősítette Szajjed Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezetőjének halálhírét . Az Irán által támogatott Hezbollah szombaton közleményben erősítette meg Naszrallah halálát, és kijelentette, hogy folytatja az Izrael elleni harcot „Gáza és Palesztina támogatására, valamint Libanon és annak rendíthetetlen és becsületes népe védelmében” . A Hezbollah televíziós csatornája Naszrallah halálának bejelentése után Korán-verseket kezdett sugározni . A Hamász palesztin csoport közleményben közölte, hogy gyászolja Naszrallaht . Az Egyesült Államoknak sincs megerősített információja Naszrallah haláláról . A Hezbollahhoz közel álló forrás szerint Naszrallah életben van . Egy magas rangú iráni biztonsági tisztviselő közölte, hogy Teherán ellenőrzi Naszrallah életben van-e . Josep Borrell, az EU vezető diplomatája elmondta, hogy Netanjahu miniszterelnök világossá tette: Izrael „nem áll meg, amíg a Hezbollahot el nem pusztítják” .

A támadás során Ali Karaki, a Hezbollah déli frontjának parancsnoka is életét vesztette . Az izraeli hadsereg közleménye szerint más parancsnokok is életüket vesztették . A bombázások során több civil, köztük gyerekek is áldozatul estek. Az izraeli hadsereg evakuálásra szólította fel a helyi lakosságot, ami miatt több száz család menekült el Bejrút elővárosaiból. Az ENSZ szerint a harcok következtében több mint 211 ezer ember kényszerült lakhelyének elhagyására .

Libanon válaszul rakétákat lőtt ki Izrael északi részére, de az IDF szerint ezek egy részét sikerült eltéríteni. A Hezbollah tagadja, hogy fegyverraktárak lennének a lakóházakban, és továbbra is ellenállást ígér Izraellel szemben .

Hasszán Naszrallah a Közel-Kelet egyik legbefolyásosabb személyisége volt, aki 32 éve vezette a Hezbollahot. Az elmúlt években nem mutatkozott nyilvánosan, de továbbra is jelentős politikai és katonai szereplő maradt Libanonban, szoros kapcsolatban Iránnal . Naszrallah az Izrael-ellenes küzdelme miatt hőssé vált az arab világban . Részben a Hezbollahnak köszönhetően a Libanonba bevonuló Izrael 2000-ben és 2006-ban is távozni kényszerült onnan . Utolsó nyilvános beszéde szeptember 19-én volt, amikor az izraeli bombázásokat háborús bűnnek és terrorizmusnak nevezte .

Az Egyesült Államok és több európai ország figyelmeztette állampolgárait, hogy hagyják el Libanont. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-ben beszélt a Hezbollah elleni támadásokról, ami tovább fokozhatja a feszültséget a térségben .

Az IDF szerint végeztek más Hezbollah vezetőkkel is . Kérdéses, hogy hogyan folytatódik ezt követően a háború az iszlamisták és Izrael között, lesz-e szárazföldi támadás, valamint a Hezbollah beveti-e azt a több tízezresre becsült hatalmas rakétaarzenált, amit az elmúlt években halmoztak fel a déli szomszédjuk elleni háborúra felkészülve. Naszrallah halála egyben hatalmas kihívások elé is állítja a csoportot, hiszen számos parancsnokuk halt meg az elmúlt egy évben, ezért nehéz lesz pótolni a vezetést . Elemzők szerint a Hezbollah jelentős fegyverarzenállal rendelkezik, és a parancsnoki felépítés szétzilálása ellenére is képes komoly veszteséget okozni az izraeli hadseregnek .

Az izraeli hadsereg szombaton is folytatta Bejrút déli elővárosainak, a Hezbollah síita milícia fellegvárának ostromát .