Őszies hétvége: hidegfront és csapadék várható

Szombaton felhős, borongós időjárásra számíthatunk, a csapadék intenzitása és területi kiterjedése növekszik, különösen délkeleten zivatarok is kialakulhatnak.

Szombaton a felhőzet vastagszik, és a nap folyamán nő a csapadék intenzitása és területi kiterjedése. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 16 és 21 fok között várható, de a naposabb délkeleti, keleti részeken 25 fok köré melegszik fel a levegő. A hidegfronti hatás miatt fejfájásra, migrénre, gyulladásos panaszokra és vérnyomásproblémákra lehet számítani.

A szél északira, északnyugatira fordul, élénk, néhol erős széllökésekkel. A lehulló csapadék mennyisége a déli és keleti országrészben 20 mm fölött alakulhat, lokálisan 30 mm-t is meghaladhatja. A HungaroMet szerint a csapadékzóna az ország nagy részét elfoglalja, és a keleti határon még 28-29 fokig emelkedett a hőmérséklet, de oda is megérkezik a csapadék, és csökken a hőmérséklet. Északnyugaton száraz területek maradnak, Sopronnál, Szentgotthárdnál az átlagos havi csapadék több mint 2,5-szerese hullott le.

Vasárnap reggel a Dunától keletre eshet még, délutánra eláll az eső, és felszakad a felhőzet. A legtöbb napsütés a Dunántúlon várható. A hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul. A HungaroMet szerint vasárnap hazánk keleti felén borúsan indul a nap, ott még előfordulhat gyenge eső, zápor, de egyre kisebb számban. Délután a Duna-Tisza közén létrejövő összeáramlási zónában alakulhat ki néhol zápor. Az éjszaka második felétől a Dunántúlon és az északkeleti, keleti tájakon egyre nagyobb területen feltámad az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 14 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap döntően 13 és 18 fok között valószínű.

Hétfőn már nem valószínű csapadék, mindenhol több órára kisüt a nap. Kedden időnként erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű.

A hidegfronti hatás miatt csúszós utakra kell számítani, a jelentős csapadék vízátfolyásokat eredményezhet az utakon, és a látótávolság jelentősen lecsökkenhet.

Holnap Szent Mihály napja lesz, a népi jóslat szerint ha ezen a napon keleti szél fúj, nagyon kemény lesz a tél. Az előrejelzés szerint a szél fújni fog, már csak az a kérdés, hogy honnan.

Az ország nagy részében már esik az eső, de a csapadékzóna terebélyesedik, erősödik, miközben kelet, északkelet felé mozog. A nap végéig a front helyenként 20-30 mm esőt is maga mögött hagyhat, a magasban pedig jelentős lehűlés érkezik.