Orbán Balázs politikai hibája és annak következményei

Orbán Balázs főideológus hibája politikai zűrzavart okozott a Fideszben, míg Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, Orbán Balázs és Szijjártó Péter menesztését követeli.

Orbán Balázs, a Fidesz főideológusa, hibát követett el, amikor összevonta a békepártiságot és a szuverenitást, ami politikai zűrzavart okozott a pártban. A Fidesz politikai termékei közé tartozik a migrációellenesség, az LMBTQ-propaganda elleni védekezés, és a békepártiság. Az új termékek piacra dobása azonban nem mindig sikeres, különösen akkor, ha a fogyasztók bizalma megrendül.

Orbán Balázs kijelentése, miszerint a magyarok '56-ból tanulva nem védekeznének az orosz támadással szemben, nagy felháborodást keltett. Az ellenzék sorra követeli lemondását, és még Orbán Viktor is elismerte, hogy hibát követett el. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke, Facebook-bejegyzésében azt a kérdést címezte a miniszterelnöknek, hogy miért van még mindig a helyén Orbán Balázs. Magyar Péter szerint Orbán Balázs szavai meggyalázták az '56-os mártírok emlékét.

Magyar Péter nem állt meg Orbán Balázs ügyénél, számon kérte Szijjártó Pétert is, amiért minisztériumának szerverein orosz hackerek járkáltak ki-be, és amiért a külügyminiszter átvette Szergej Lavrov orosz kollégájától a barátság érdemrendet, amelyet a háború kitörése után sem adott vissza.

Magyar Péter további kérdéseket intézett Orbán Viktorhoz, amelyek a kormány működését és az orosz kapcsolatokkal való összefonódást érintik. Kifogásolta, hogy Orbán Viktor miért nem ítélte el a kijevi gyerekkórház elleni barbár orosz rakétatámadást. Arra kérte a kormányfőt, számoljon be a magyar embereknek az Európa egyik legnagyobb gázkereskedő cégéhez, a svájci székhelyű MET Holdinghoz fűződő üzleti kapcsolatairól.

> Csak nem Svájcban és Szingapúrban van elásva az a bizonyos kutya, ami alapján megérthető az önök Oroszország-politikájában bekövetkezett 180 fokos fordulat? > Ki az ön strómanja az orosz gázzal előszeretettel kereskedő cégben?

Magyar Péter szerint a kormányfőnek beszélnie kellene arról, miként lettek magyar tulajdonosai egy olyan svájci cégnek, amelynek tavaly 24 milliárd euró, majd 10 ezer milliárd forint volt az árbevétele és több volt a nyeresége, mint a MOL-nak és az OTP-nek együtt.

Orbán Balázs próbálta mentegetni hibáját, de a miniszterelnök dorgálta. Orbán Balázs felelőssége több területre is kiterjed, ami megnehezíti a helyettesítését. Az ellenzék könnyen kihasználhatja az ügyet, különösen október 23-a közeledtével.

A Fidesz politikai gépezete egyre nagyobb bizonytalansággal és kapkodással küzd, ami roncsolja az egykor svájci óra módjára működő rendszert. Orbán Balázs hibája békeidőben talán magyarázható lenne, de a jelenlegi politikai helyzetben súlyos következményekkel járhat.

Magyar Péter írása végén emlékeztette a miniszterelnököt arra, hogy a Btk. szerint az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, hazaárulást követ el, ami öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.