Szentkirályi Alexandra: Vitézy Dávid kinevezése a jobboldali szavazók arculcsapása lenne

Szentkirályi Alexandra a Magyar Nemzetnek adott interjújában élesen bírálta Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi kinevezésének lehetőségét, amely szerinte a jobboldali szavazók durva arculcsapása lenne.

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP leendő fővárosi frakcióvezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában kijelentette, hogy pártja nem támogatja Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi kinevezését, ha azt Karácsony Gergely és Magyar Péter jelöli. Szentkirályi szerint Vitézy Dávid azt ígérte, hogy Karácsony Gergelyt váltja le, nem pedig a helyettesét, és ami most történik, az a saját választóinak és ezen belül a jobboldali választóknak a durva arculcsapása és elárulása. Hozzátette, hogy a főpolgármester-helyettesség az új harminc ezüstpénz a szemében.

A Fidesz-KDNP nem jelöl tisztségviselőket a fővárosi cégekbe sem, mert Szentkirályi szerint Karácsony Gergely és Magyar Péter háttérmegállapodásának függvénye lesz, hogy hogyan osztják le ezeket a helyeket. A frakció a következő területekre koncentrál majd a következő években: hajléktalanság, köztisztaság, közbiztonság, közlekedés, levegőminőség és P+R parkolók építése.

Szentkirályi Alexandra szerint egyre tisztábban körvonalazódik Karácsony Gergely és Magyar Péter háttérmegállapodása, és „a napokban a főpolgármester leleplezte magát, amikor bejelentette, hogy Magyar külön kérésére meghosszabbítja három héttel a pályázatok leadásának határidejét, annak ellenére, hogy hatszáz pályázat érkezett”.

A 444 korábbi értesülései szerint Magyar Péter lakásán találkozott Kovács Gergő, a Kutyapárt társelnöke és Vitézy Dávid, hogy egy Fidesz- és DK-mentes budapesti koalícióról egyeztessenek. Magyar Péter elismerte a találkozót, de Vitézy Dávid tagadta, hogy tudna a paktumról vagy hogy főpolgármester-helyettesként szóba került volna a neve.

Tarlós István volt főpolgármester szerint Szentkirályi Alexandra visszalépése Vitézy Dávid javára előre el volt tervezve. Tarlós az Ultrahang műsorában és az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában is utalt arra, hogy Szentkirályi indulása csak Karácsony gyengítését és Vitézy előretörését szolgálta.

Szentkirályi Alexandra szerint a budapestieket a városvezetés magára hagyta, az ügyeikkel nem foglalkozik senki. Jól bizonyítja ezt az is, hogy a főpolgármester a legnagyobb, legtöbb szavazatot kapó frakciót, minket, egyetlenegyszer sem keresett meg a választás óta. Több százezer budapestit figyelmen kívül hagyott. Az újdonsült szivárványkoalíciót csak a pozíciók leosztása érdekli. Ellenben ránk a budapestiek számíthatnak. Mi itt vagyunk és maradunk is, minden budapesti megtalál minket, akikről Karácsonyék tudomást sem akarnak venni.

Az interjú végén a politikust arról is megkérdezték: mit gondol arról, hogy Magyar Péter szerint „Karácsony Gergely és a Fidesz megegyezett az olimpiával kapcsolatban”. „Magyar Péter megint hazudott. Semmilyen megállapodás nincs az olimpia kérdésében a kormány és a főváros között” – mondta erre Szentkirályi Alexandra.

Szentkirályi Alexandra a hajléktalanság, közbiztonság, közlekedés és levegőminőség kérdéseit tartja a főváros legfontosabb megoldandó problémáinak. Elfogadhatatlannak tartja, hogy „a hajléktalanok a közlekedési eszközökön, köztereken, parkokban, megállókban sajátítják ki és teszik használhatatlanná a köztereinket”, ez ellen „empátiával, de rendpárti szemlélettel” lépne fel. A közlekedési nyomást az agglomerációból ingázó autóforgalom jelenti. Kötöttpályás közlekedést kell kivinni a városhatárig, ahol P+R parkolókat építenek.

A nyáron újra napirendre került egy budapesti olimpia megrendezésének témája. Szentkirályi szerint a Fővárosi Közgyűlés támogatása nélkül nem lehet erről dönteni. Hozzátette, hogy semmilyen megállapodás nincs az olimpia kérdésében a kormány és a főváros között.