Kohán Mátyás magyarázata Orbán Balázs vitatott kijelentéseiről

Kohán Mátyás az ATV Aktuál műsorában magyarázta Orbán Balázs szavait, amelyek az ukrajnai háborúról és az 1956-os forradalomról szóltak, és nagy felháborodást váltottak ki.

Kohán Mátyás, a Mandiner újságírója az ATV Aktuál című műsorában magyarázta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatójának kijelentéseit, amelyek az ukrajnai háborúról és az 1956-os forradalomról szóltak.

Orbán Balázs a Kohánnal közös Stratégiai Részleg című műsorában azt mondta, hogy Magyarország valószínűleg nem cselekedett volna úgy, mint Zelenszkij elnök, mert az felelőtlen döntés volt, amely háborúba vitte Ukrajnát. Kohán szerint az ország jelentős része értette, hogy mit akart mondani Orbán Balázs, és nem politikai kommunikációs szempontok szerint vágják a műsorokat.

Kohán elmagyarázta, hogy Orbán Balázs két lehetőséget is említett, amikkel Zelenszkij elkerülhette volna a háborút: az egyik az orosz ultimátum 2021 végén, a másik pedig a 2022 májusi isztambuli béketárgyalások. Az újságíró szerint Orbán Balázs csupán arra utalt, hogy minden kormánynak tennie kell azért, hogy ha lehet, elkerülje a háborút.

Orbán Viktor miniszterelnök nyilvánosan megfeddte Orbán Balázst, hibának nevezve szavait, és hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom eseményeit és hőseit távol kell tartani a háború és béke vitájától.

Ungváry Rudolf író, '56-os forradalmár élesen bírálta Orbán Balázs kijelentéseit, mondván, hogy a mostani rendszer őt és egész magyarságát szembe köpi. Lipták Béla, egy másik '56-os forradalmár, szintén elítélte Orbán Balázs szavait, hangsúlyozva, hogy az orosz tankok ma is a nemzeti önrendelkezést és az emberi szabadságot tiporják Ukrajnában.

Romsics Ignác történész szerint Orbán Balázs csak rosszul fogalmazott, és nem hiszi, hogy bármelyik magyar ember komolyan gondolná, hogy ha idegen hatalom akar leigázni, akkor a fejüket a bárd alá hajtanák. Romsics úgy véli, hogy Magyarország nem állt volna ellen, mint Ukrajna, csak egyszerűen rosszul fogalmazott. Hozzátette, hogy Magyarország mindig védekezett, amikor idegen hatalom megtámadta, általában sajnos sikertelenül.

Török Gábor elemző az év legnagyobb politikusi hibájának nevezte Orbán Balázs kijelentését, míg Schmidt Mária szerint az 1956-os forradalmat nem lehet összehasonlítani Oroszország Ukrajna elleni agressziójával.

Orbán Balázs kijelentéseit nemzetközi lapok is felkapták, ami tovább növelte a botrány hullámait.

A botrányos kijelentésre a magyar politikai élet azonnal reagált. Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Balázs kijelentései azt jelentik, hogy az Orbán-kormány feladta Magyarország szuverenitását Oroszországgal szemben. Molnár Csaba megkérdőjelezte a kormány haderőfejlesztését, és aljas hazaárulónak nevezte Orbán Balázst. Magyar Péter felháborítónak minősítette Orbán Balázs kijelentéseit, és lemondásra szólította fel. Komjáthi Imre szerint Orbán Balázs kijelentései nemzeti szégyen és hazaárulás. Tompos Márton szerint Orbán Balázs kijelentései a Pesti Srácok örököseinek tartották magukat. A Mindenki Magyarországa Néppárt szerint Orbán Balázs kijelentései a Fidesz őszödi beszéde, és hazaárulás. Toroczkai László szerint Orbán Balázs össze-vissza beszél, és az 1956-os hősök megmutatták, hogy minden külső támadás ellen meg kell védeni Magyarország függetlenségét.