Új hajnali melegrekord Budapesten

Szeptember 27-én, pénteken megdőlt a hajnali melegrekord Budapesten, amikor Lágymányoson a leghidegebb órákban is csak 18,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet.

A HungaroMet Zrt. jelentése szerint pénteken egy hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer előoldalán meleg levegő áramlott Magyarország fölé délnyugat felől. Ez a meleg levegő és a sok felhő miatt több helyen kifejezetten magas éjjeli minimum-hőmérsékletet eredményezett.

Budapesten, Lágymányoson a leghidegebb órákban is csak 18,8 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ami új fővárosi hajnali melegrekord. A korábbi rekord 18,1 Celsius-fok volt, amelyet 1932-ben jegyeztek fel Budapest Országút állomáson.

Rekordokkal tűzdelt hónapok vannak mögöttünk

Ahogy arról beszámoltak, nemcsak Magyarországon, de világszinten is rekordmeleg nyarat tudhatunk magunk mögött, ráadásul még az sincs kizárva, hogy 2024 lehet az eddigi legmelegebb év – közölte az Európai Unió éghajlatváltozást figyelő szolgálata. Magyarországon július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt. A mérések szerint július 11-étől hat napon át mindennap megdőlt az országos melegrekord: ebből hármat a Bács-Kiskun vármegyei Kelebia, hármat a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakál tudhat magáénak.