WADA fellebbezett Jannik Sinner doppingügyében, eltiltást kezdeményez

A Doppingellenes Világszervezet (WADA) fellebbezést nyújtott be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) Jannik Sinner ügyében, és egy-két év közötti eltiltást kérnek a világelső olasz teniszezőre.

A WADA szerint nem állja meg a helyét az a korábbi bírósági döntés, amely szerint Sinner nem felelős, amiért tiltott szer került a szervezetébe. Márciusban Indian Wellsben két alkalommal is klosztebol nevű anabolikus szteroidot találtak a teniszező mintájában. Az ITIA augusztus 20-án felmentette Sinnert, mivel megállapították, hogy nem a saját hibájából vagy hanyagsága miatt került a szervezetébe a tiltott anyag.

Sinner jogi csapata szerint a klosztebol Giacomo Naldi kezéről származott, aki egy szteroidtartalmú szerrel kezelte ujján esett vágását. Az ITIA szerint a gyógytornász spray-je tartalmazta a tiltott szert, és a masszázs során került Sinner szervezetébe. Az eset után Sinner elbocsátotta edzőjét és gyúróját.

A WADA közleményében azt írta, hogy az ITIA döntése nem helytálló, és egy-két év közötti eltiltást kérnek Sinnerre. Ugyanakkor nem kérik a korábbi, a pozitív minta adása és a felmentése közötti időszakban elért eredményeinek törlését.

Roger Federer szerint az ügy mindenképpen árt a tenisznek, függetlenül attól, hogy Sinner doppingolt-e vagy sem.

A WADA-nak 21 napja volt fellebbezni az ITIA döntése ellen, és ezt szombaton meg is tette.