Boris Johnson katonai akciót tervezett egy holland raktár ellen a Covid-vakcinák megszerzésére

Boris Johnson volt brit miniszterelnök a koronavírus-járvány idején katonai akciót fontolgatott egy holland raktár ellen, hogy megszerezze a Covid-vakcinákat.

Boris Johnson a világjárvány csúcspontján, 2021 márciusában magas rangú katonai tisztviselőkkel tárgyalt egy tervről, amelynek célja az volt, hogy a brit lakosság minél előbb hozzájuthasson a vakcinákhoz. Az AstraZeneca vakcina exportvitája állt a terv hátterében, mivel Johnson úgy vélte, hogy az Európai Unió rosszindulatúan bánt az Egyesült Királysággal. Nagy-Britannia nagy mennyiségű AstraZeneca-vakcinát vásárolt, miközben a koronavírus-járvány tombolt az országban, de az EU nem engedte ki az életmentő készítményeket exportkorlátozásokra hivatkozva.

Doug Chalmers altábornagy, a védelmi vezérkari főnök helyettese szerint a terv megvalósítható volt, de nehéz lett volna észrevétlenül végrehajtani. A terv tartalmazta, hogy felfújható gumicsónakokkal juttatnák át az egységeket a La Manche-csatornán, majd teherautókkal csempésznék ki a vakcinákat. Johnson elismerte, hogy a terv őrültség volt, de nem akarta hangosan kimondani.

Johnson könyvéből részletek jelentek meg a Daily Mail-ben, ahol leírta, hogy annyira frusztrálta az EU-val folytatott vita, hogy megkérdezte a brit hadsereg vezetőit, nem lehetne-e egy katonai akció keretében megszerezni a vakcinákat. A katonai vezetők szerint az akció kivitelezhető volt, de nagy a lebukás kockázata, és Johnson érezte, hogy őrültségnek tartják az ötletet. Doug Chalmers altábornagy elmondta Johnsonnak, hogy az akció kivitelezhető lenne, de nagyon nagy lenne a lebukás esélye, és Londonnak meg kellene magyaráznia, hogy miért támadott meg egy másik NATO-tagállamot.

A volt miniszterelnök a Partygate botrány során is reflektorfénybe került, amikor tagadta, hogy a járvány alatt nagy bulival ünnepelte volna 56. születésnapját a Downing Streeten. Johnson azt állította, hogy nem látott és nem evett tortát, és nem gondolta, hogy a születésnapi összejövetel szabályellenes lenne.

> „A következő történt valójában azon a napon. Rövid ideig álltam a helyemen a kabinetszobában, ahol egész nap megbeszéléseket tartok, miközben a kancellár és a személyzet válogatott tagjai boldog születésnapot kívántak” − magyarázta a volt miniszterelnök.

Johnson könyvében tagadja, hogy tudták volna, hogy a zárt körű bulival megszegték volna a brit kormány által meghatározott karanténszabályokat, és az ünnepséget az „ünnepségek történetének legsilányabb eseményének” aposztrofálta. Johnson elismerte, hogy a járványkezelés idején hozott intézkedéseiről hibák sorát követte el, de nem tudja, mit lehetett volna jobban csinálni.