Ballisztikus rakétatámadás és a Hezbollah vezérének likvidálása

Izrael légvédelme elhárított egy jemeni húszik által indított ballisztikus rakétatámadást, miközben az izraeli légierő sikeresen likvidálta Haszán Naszrallah Hezbollah-vezért.

A jemeni húszik ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre, amelyet az izraeli Arrow-rendszer elhárított. A rakéta roncsai azonban Jeruzsálem térségében, Cur Hadassza településen okoztak károkat. Halálos áldozatokról nincs hír. A támadás vélhetően megtorlásként indult, mivel az izraeli haderő valószínűleg likvidálta Haszán Naszrallah Hezbollah-vezért.

A jemeni húszik közleményt adtak ki, melyben elismerték a támadás tényét és részleteket árultak el erről a nyilvánosságnak. Az iszlamista szervezet arról adott hírt, hogy a tel-avivi Ben Gurion repteret célozták a rakétával; direkt úgy időzítették a támadást, hogy akkor csapjon be a fegyver, amikor a New Yorkból érkező Benjamin Netanjahu repülőgépe földet ér a reptéren. A támadást azért indították meg, hogy megtorolják Hasszán Naszrallah Hezbollah-vezér halálát. A rakétát végül lelőtte az izraeli légvédelem, mielőtt az célba ért volna.

Az izraeli légierő F-15 Strike Eagle típusú vadászbombázókkal hajtotta végre a likvidálást. Az akciót a 69-es számú repülőszázad kivitelezte, és a sajtónak nyilatkozó, meg nem nevezett alezredes szerint minden hiba nélkül történt a művelet során, még csak légvédelmi tüzet sem kaptak az ellenséges erőktől. A célpont Bejrút közepén, Dahijeh térségében volt. Az izraeli repülőtiszt elmondása szerint a célpontot másodpercek alatt több tucat precíziós lőszer találta el, ami szükséges volt ahhoz, hogy a föld alatti létesítményeket is likvidálni tudják. Naszrallahot egy bunkerben érte el a csapás. Amicsaj Levin tábornagy szerint ennek a műveletnek jelentős hatása lesz a Közel-Keletre.

Az izraeli vezetés nem tájékoztatta Amerikát arról, hogy likvidálni tervezik Haszán Naszrallah Hezbollah-vezért, helyette inkább arról tárgyaltak Washingtonnal, hogy tűzszünetet szeretnének kötni a libanoni fegyveres szervezettel. Emiatt az Egyesült Államok úgy érzi, szövetségesük átverte őket. Izrael vezetésében is sokáig vita volt Naszrallah likvidálásával kapcsolatosan. Joav Gallant védelmi miniszter, a Sin Bét és a Moszad támogatta az akciót, míg a civil miniszterek egy része ellenezte azt. Benjámin Netanjahu miniszterelnök eleinte tájékoztatni akarta az Egyesült Államokat a készülő csapásról, de aztán kiadta a parancsot Gallantnak, hogy indítsák meg a támadást, ha lehetőség adódik a Hezbollah-vezér megölésére. Szerdán merült fel először Naszrallah megölése, mint opció, péntek este már le is bombázták a terroristavezér bunkerét. Nem világos, hogy éri-e Izraelt bármilyen retorzió az Egyesült Államok részéről, valószínűleg egy-két csalódott hangnemű közleményen kívül nem lesz semmilyen negatív következménye az eseménynek a két ország kapcsolatára nézve.

Joe Biden amerikai elnök igazságosnak nevezte Haszán Naszrallah Hezbollah-vezér halálát egy frissen kiadott közleményben, és biztosította Izraelt Washington támogatásáról. Biden szerint Naszrallah megölése igazságot szolgáltatott annak a több ezer amerikai, izraeli és libanoni civilnek, akiket a Hezbollah ölt meg Naszrallah négy évtizedes vezetése alatt. Az amerikai vezető úgy látja, Izrael önvédelemből járt el, és minden joga megvan megvédeni magát a Hezbollahtól, a húsziktól, a Hamásztól vagy bármely, Irán által támogatott szervezettől. Az elnök hozzátette, hogy Amerika továbbra is azon dolgozik, hogy diplomáciai úton vessen véget a Közel-Keleten dúló konfliktusnak, ezért tűzszünetért próbálnak több csatornán keresztül tárgyalni. Izraeli lapok közben arról írnak, hogy Amerika valójában dühös amiatt, hogy Jeruzsálem nem szólt arról, hogy meg fogják ölni Naszrallaht, miközben Washington azon dolgozik, hogy a régió stabilizálódjon, tűzszünet legyen és Izrael is visszakapja az október 7-én elrabolt túszokat.