Függetlenség vagy frakciózás az Európai Parlamentben: a Fidesz-KDNP döntés előtt

A közeljövőben kiderül, hogy a magyar kormánypártok képviselői melyik pártszövetséghez csatlakoznak, vagy független státuszban maradnak-e az Európai Parlamentben. Ladányi Ármint, az EuroAtlantic brüsszeli irodájának vezetője szerint fontos döntések várnak rájuk.

Az Európai Parlament júniusi választásai után a független képviselők aránya körülbelül 6 százalék volt, de ez a szám várhatóan csökken, mivel nagy nemzeti pártok, mint a Fidesz-KDNP vagy a német AfD, valószínűleg csatlakoznak majd valamelyik pártcsaládhoz.

Július első felében az EP képviselőcsoportjai tárgyalnak a fontos pozíciókról, mint az EP elnökének és alelnökeinek, valamint a parlamenti szakbizottsági elnököknek és alelnökeinek kinevezése. A július 16-19. közötti alkotmányozó EP plenáris ülésen választják meg az elnököt, az alelnököket és a kvesztorokat, és jelentik be a képviselők a bizottsági tagságukat. A hónap 23-25. napjai között pedig a szakbizottságok választják meg vezetőiket.

Ladányi Ármint kiemelte, hogy a pártcsaládhoz tartozás előnyökkel jár ebben a folyamatban is, mivel a politikusok így könnyebben szerezhetnek meg egy-egy pozíciót vagy portfóliót. A szakbizottságok összetétele ráadásul tükrözi a parlamenti erőviszonyokat.

A frakciók döntenek a szakbizottsági helyek elosztásáról, figyelembe véve a képviselők egyéni igényeit. A pártcsaládhoz tartozás így erőt mutathat fel egy jogalkotási kérdés során, és információhoz juttathatja a képviselőket a szakmai egyeztetések során.

Minden képviselő rendelkezik egy pénzügyi kerettel az Európai Parlamentben végzett munkájuk támogatására, függetlenül attól, hogy párthoz tartoznak-e vagy sem. Azonban, ha valaki egy EP frakció tagja, akkor a frakció költségvetéséből származó források jelentősen megnövelik a politikus mozgásterét, támogatva ezzel a frakció adminisztratív, működési és politikai tevékenységeit.

A független képviselők viszont nem kötelesek a frakcióval együtt szavazni, viszont kevesebb forrás áll rendelkezésükre, ami korlátozza mozgásterüket.