2024.02.22., csütörtök - Gerzson
Budapest: 3o - 6o
Az ország 19 megyéjében

Traktorokkal vonultak az utcákra és az autópályákra a tiltakozó gazdák

frisshirek.hu | 2024. január 31. - 17:00
Traktorokkal vonultak az utcákra és az autópályákra a tiltakozó gazdák

Traktorokkal zártak le szerdán városokat és autópályákat a tiltakozó gazdák szerte Nyugat-Európában, a tiltakozáshullám Franciaország és Németország mellett már Olaszországra, Spanyolországra és Belgiumra is kiterjedt. 

A gazdák a tiltakozással nyomást akarnak gyakorolni országuk kormányaira, hogy lazítsanak a környezetvédelmi szabályokon, és megóvják a gazdákat az egyre növekvő költségektől és az olcsó importtól.

Az Európai Unió végrehajtó bizottsága már tett javaslatokat az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek importjának korlátozására és néhány zöld szabályozás lazítására. Az uniós vezetők csütörtökön tartanak csúcstalálkozót. Ez azonban nem biztos, hogy elég lesz a dühös gazdák megnyugtatására, akik azt állítják, hogy addig blokkolják az autópályákat és kikötőket, amíg minden követelésüket nem teljesítik.

Az MTI jelentése szerint Olaszországból több mint ezer mezőgazdasági termelő és állattenyésztő indult el Brüsszelbe az európai unió agrárpolitikája elleni csütörtöki tüntetésre, és traktoraikkal készek bevonulni Róma városába is.

Párizs közelében annyira feszült a helyzet, hogy a kormány páncélozott járműveket küldött egy élelmiszer-nagykereskedelmi piac védelmére - írta a Reuters nyomán a 444.hu.

Bár az eddigi tiltakozások viszonylag békések voltak, a francia rendőrség közleménye szerint szerdán 18 embert kellett letartóztatniuk. Gerald Darmanin francia belügyminiszter arra figyelmeztette a gazdákat, hogy a rendőrök toleránsak az autópályák blokkolásával, de a repülőterek és a piacok lezárásával nem.

Fotó: Tarr Bence / Rodez