A "brabanti gyilkosok" ügyében lezárult a nyomozás

Negyven évvel a brutális bűncselekmények után a belga ügyészség bejelentette, hogy lezárják a "brabanti gyilkosok" ügyében folytatott nyomozást, mivel nem sikerült gyanúsítottat azonosítaniuk.

A belga ügyészség pénteki közleménye szerint a nyomozás során nem találtak egyetlen gyanúsítottat sem, ezért döntöttek az ügy lezárása mellett. A döntést a belga bírósági tanácsnak még meg kell erősítenie, és az érintett családtagokat már korábban tájékoztatták a fejleményekről.

A "brabanti gyilkosok" néven elhíresült fegyveres banda 1982 és 1985 között Brabant tartományában több áruházat rabolt ki, és ezek során 28 embert, köztük egy gyermeket öltek meg, továbbá 40 embert súlyosan megsebesítettek. A banda 1981 végén lopta el az ámokfutásukhoz használt fegyvereket egy brüsszeli csendőrlaktanyából, majd 1985-ben váratlanul megszakították tevékenységüket, és nyoma veszett a tagoknak.

A belga hatóságok évtizedeken át próbálták megtalálni a banda tagjait, de sikertelenül. A nyomozás eredménytelensége parlamenti vizsgálatot eredményezett, és felmerült az a feltételezés is, hogy a banda tagjai állambiztonsági szervek megbízásából, vagy politikai terrorizmus céljából hajthattak végre támadásokat.

Ann Fransen szövetségi ügyész a sajtónak adott nyilatkozatában elismerte, hogy az ügyben már nem történtek aktív nyomozati lépések, és hangsúlyozta az áldozatok családtagjai iránti együttérzésüket, tudomásul véve, hogy a döntés megsemmisítő csapás lehet számukra.

A BBC közlése szerint a belga szövetségi ügyészség 2018-ban újra vizsgálni kezdte az ügyet, a nyomozati technika fejlődésével és több mint 1200 DNS-teszt elvégzésével, de a több év alatt sem jutottak eredményre, az emiatt látókörükbe került 3000 ember kihallgatása is eredménytelenül zárult. Végül most pénteken bejelentették a nyomozás lezárását.

Azonosított elkövetők hiányában a vádiratban arra a következtetésre kellett jutni, hogy a nyomozást meg kell szüntetni

– közölte a belga ügyészség.

Ann Fransen szövetségi ügyész a sajtónak a következő nyilatkozatot adta: „megállapíthatjuk, hogy ebben az ügyben már nem történtek aktív nyomozati lépések”. Mint mondta, a döntést már korábban közölték a gyilkosságok áldozatainak családtagjaival.

„Nem kellemes ezt az üzenetet sem közvetíteni, sem hallani. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy megsemmisítő csapás az áldozatok szerettei számára, és nagyon együtt érzünk velük” – jelentette ki. Az ügy lezárását a belga bírósági tanácsnak is meg kell még erősítenie.