Élő: Belgium - Szlovákia 0-1

Az E csoport második mérkőzésén Belgium Frankfurtban Szlovákia ellen lép pályára, ahol mindkét csapat a csoportkör második győzelméért küzd.

Románia meglepetésgyőzelmet aratott Ukrajna felett, így a két egyenes ágon kijutó csapat, Belgium és Szlovákia, most egymás ellen játszik. Belgium a 2022-es világbajnokság csoportkörében szenvedett vereséget Marokkótól, azonban azóta 15 veretlen mérkőzést tudhat maga mögött, beleértve az Európa-bajnoki selejtezőket is. A csapat a felkészülési időszakot két döntetlennel zárta márciusban, majd júniusban Luxemburgot és Montenegrót is legyőzte.

Szlovákia szintén jó formában érkezett Németországba, miután Wales és San Marino elleni barátságos mérkőzéseken egyaránt 4-0-ra diadalmaskodtak. Az Európa-bajnokságra Portugália mögött, csoportmásodikként kvalifikálták magukat.

A kezdőcsapatok felállása a következő:

Belgium kezdőcsapata: Casteels kapusposzton, a védelemben Castagne, Faes, Debast és Carrasco, a középpályán Mangala és Onana, míg a támadószekcióban Trossard, De Bruyne, Doku és Lukaku található.

Szlovákia kezdőcsapata: Dubravka a kapuban, Pekarik, Vavro, Skriniar és Hancko a védelmi sorban, középpályán Kucka, Lobotka és Duda, az ékesség a támadótrióban Schranz, Bozenik és Haraslin.

A mérkőzésen Belgium a selejtezőcsoportját vereség nélkül megnyerve, az első helyen jutott ki az Eb-re, míg a szlovákok csoportmásodikként, a portugálok mögött. A találkozó negatív figurája Romelu Lukaku lett, aki a meccs legelején ziccert hibázott, majd egyszer les, egyszer pedig az akció közbeni kezezés miatt vették el a gólját.

A meccs kezdete előtt még azt gondoltam, a belgák érzésre egészen reálisan nézik a dolgokat: a favoritnak kikiáltott Anglia, Franciaország páros alá, valahová a németekkel, a portugálokkal, a spanyolokkal és az olaszokkal egy szintre, minimálisan talán a generációváltáson átesett hollandok fölé pozícionálják válogatottjukat. Amolyan 5-6. erőként a kontinenstornán.

A mérkőzésre vonuló belga tábor tagjaiba teljesen spontán botlottam bele a központi vasútállomáson, ahol a német utazóközönség egyszer csak arra kaphatta fel a fejét, éktelen éneklés és kiabálás tölti be a teret.

Lukaku bizonyít – a szurkolók igazát

A másik oldalon Szlovákia immár a nemzeti ikon Marek Hamsík nélkül készült arra, hogy önálló története harmadik Eb-szereplésén valahogy továbbverekedje magát a csoportjából. A remélt siker egyik fő letéteményesét ezúttal nem a pályán, hanem a kispadon kellett keresni: az északi szomszédainkat irányító Francesco Calzonát – aki tavasszal a Napolit irányította beugrósként az olasz élvonalban – a szakírók többsége egyértelműen magasabb polcra helyezi, mint az általa edzett válogatottat.

A meccs alakulása rögvest meghozta a szlovákok hangját a lelátón is. A belga drukkerek lelkét érezhetően megülte a korán kapott gól, és érzésre valamelyest a játékosaikét is.

Amikor a milliméterek is a szlovák oldalra állnak

A második játékrészt is a belgák kezdték aktívabban, az iramra pedig továbbra sem lehetett panaszunk egyik fél miatt sem. A befejezések miatt viszont már annál inkább mérgelődhettek a drukkerek mindkét oldalon.

Lukaku vesszőfutása nem ért véget

A belga drámának, főleg Lukakuénak ezzel még mindig nem volt vége. A hajrában Luis Openda nyert meg egy párharcot a bal szélen, majd a második hullámban érkező Lukaku 11 méterről a jobb sarok irányába helyezve a léc alá vágta a centerezését – de ezúttal is hiába örült. A videobíró ugyanis kiszúrta, ha minimálisan is, de a Leipzig támadója rásegített kézzel a labdaátvételnél, így pedig nem érhetett ez a gól sem.

Szlovákia 2021 után – amikor Lengyelországot sikerült meglepni 2–1-re – ismét győzelemmel kezdett tehát az Eb-n. Ez azonban még nem garancia a sikerre: legutóbb két vereség és a csoportkör végi búcsú követte a jó rajtot. Belgium ellenben máris nehéz helyzetbe került. De Bruynéék június 22-én Románia ellen igyekezhetnek javítani.

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló

E csoport

  • Belgium–Szlovákia 0–1(Schranz 7.)

Korábban

  • Románia–Ukrajna 3–0(Stanciu 29., Marin 53., Dragus 57.)

A csoport állása

(Borítókép: )

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!