Balkáni feszültségek a futball Európa-bajnokságon

A futball Európa-bajnokságokon gyakran előfordulnak szurkolói zavargások, és a Balkán kemény szurkolói kultúrája különösen hírhedt ebben a tekintetben. A történelmi sebek és a régió országai közötti ellenségeskedés tovább súlyosbítja a helyzetet, különösen, amikor olyan rivális csapatok kerülnek össze, mint a szerb, albán és horvát válogatottak.

A szervezők különösen aggódtak a szerb-angol csoportmeccs miatt, de nagyobb incidensek nélkül zajlott le. Azonban Gelsenkirchenben a szerb és albán szurkolók közötti kisebb összetűzés során székekkel és poharakkal dobálták egymást egy steakhouse teraszán. A Sky News riportere szerint az albán drukkerek a közeli Dortmundban játszott albán-olasz meccs után érkeztek át, hogy provokálják a szerb szurkolókat.

Az UEFA pénzbírsággal sújtotta mind a szerb, mind az albán futballszövetséget, mert a drukkereik provokatív üzeneteket közvetítő transzparenseket helyeztek ki, illetve skandáltak. Az albán szurkolók és a horvátok együtt skandálták a "Ubi, ubi, ubi Srbina!" (Öljétek meg a szerbeket!) rigmust, amiért a szerb szövetség az UEFA-tól kérte az albán és a horvát megbüntetését. Az albán szövetséget később ténylegesen megbüntették, miután Mirlind Daku, az albán csapat támadója szerb- és macedónellenes szlogeneket skandált egy megafonba. Az UEFA két meccsre el is tiltotta Dakut, ami miatt nem játszhatott az albánok utolsó csoportmeccsén, és az albán válogatott kiesett az Eb-ről. A horvát szurkolók tetteit is vizsgálja a sportszövetség az Euronews szerint.

Szerb-albán hadakozás a pályán is

A szerb-albán ellentét a sporteseményeken is megmutatkozik, különösen a koszovói függetlenség óta. Az UEFA protokollja szerint a szerbeket és az albánokat nem sorsolják össze, ha lehetséges. A 2022. október 9-én tartott Eb selejtező sorsolásán politikai okokból több országpárosítást is kerültek, például Koszovót Szerbiával és Bosznia-Hercegovinával.

Az albán és szerb válogatottak 2016-os Eb selejtezőin kerültek egy csoportba, ami különösen emlékezetes volt a belgrádi meccs miatt, ahol egy Nagy-Albániát ábrázoló molinót szállító drón okozott botrányt. Az UEFA mindkét csapatot megbüntette, de a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül Albániának ítélte a győzelmet.

A Guardian szerint a történelmi ellentétek feloldása nem a nemzetközi sportszövetségek feladata. A koszovói háború emlékezete és a gazdasági problémák miatt nehéz meghúzni a határt a sportolók és szurkolók viselkedése között.

A balkáni országok közül Bosznia-Hercegovina nem jutott ki az Eb-re, Horvátország, Albánia és Szerbia pedig kiestek. Szerbia és Albánia közösen megpályázta a 2027-es U21-es Eb rendezését, ami bizonyítja a remény makacsságát.