Uniós forrásból érkezett mobil rakományátvilágító berendezés Záhonyba

Egy új, uniós finanszírozású mobil rakományátvilágító berendezés érkezett a magyar–ukrán határon található záhonyi határátkelőhelyre, hogy gördülékenyebbé tegye a kereskedelmi forgalmat – közölte az Európai Bizottság.

Az Európai Unió által támogatott, mintegy 2,5 millió euró értékű berendezés az EU-Ukrajna szolidaritási folyosók kezdeményezés részeként érkezett a határátkelőre. Az átvilágító röntgenberendezések nélkülözhetetlenek a vámügyi műveletek során, mivel lehetővé teszik az áruk behatolásmentes vizsgálatát, így a vámtisztviselők gyorsan és hatékonyan tudják ellenőrizni a rakományt, és rövid időn belül felfedezhetik az illegális vagy tiltott tételeket.

Az új eszköz nemcsak felgyorsítja, hanem pontosabbá is teszi a határon végzett ellenőrzéseket, csökkenti a fizikai ellenőrzések számát, ezzel megelőzve az áruk károsodását. A projekt részeként a vámtisztviselők képzését is megvalósítják, és gondoskodnak a más határátkelőhelyeken található, helyhez kötött átvilágító berendezések zavartalan áramellátásáról, biztosítva ezzel folyamatos működésüket. A következő években, egészen 2025 januárjáig további két hasonló berendezés érkezése várható.

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint a magyar gazdaságban jelentős bérdinamika figyelhető meg, amelyet a feszes munkaerőpiac és a legkisebb bérek emelése is befolyásol. A foglalkoztatás 2022-2023-ban tovább nőtt, a 20-64 éves korosztályban a foglalkoztatási ráta 2023-ban történelmi csúcsra, 80,7%-ra emelkedett, miközben a munkanélküliségi ráta 4% közelében maradt. A munkaerőköltségek növekedése felgyorsult, ami a szűkös munkaerőpiacot, a magas inflációt és a jelentős minimálbér-emeléseket tükrözi. A bérnövekedés 2024-ben is erős maradhat, részben a munkaerőhiány, részben a legkisebb bérek továbbra is magas növekedése miatt. Azonban a munkaerő termelékenységének növekedése 2022-ben lelassult, majd tavaly csökkenésbe váltott, ami a reál GDP visszaesésével magyarázható. A termelékenység várhatóan 2024-25-ben növekszik, ahogy a gazdaság kilábal a recesszióból, de a bővülés visszafogott marad. Az erős bérnövekedés és a gyengébb termelékenységi dinamika az egységnyi munkaerőköltség növekedéséhez vezetett az elmúlt években, amely 2022-ben 13,7%-kal, 2023-ban pedig 15,2%-kal nőtt. A bérnövekedés várhatóan lassul az előttünk álló időszakban, miközben a termelékenység növekszik a tavalyi visszaesés után. Összességében az munkaerőköltség növekedése így enyhülhet a következő időszakban.