Ausztria meglepetéscsapata az Eb-n, Ralf Rangnick vezetésével

Ausztria válogatottja Ralf Rangnick irányításával csoportelsőként jutott tovább a foci-Eb nyolcaddöntőjébe, a franciákat és a hollandokat is maguk mögé utasítva. Philip Lahm szerint az osztrák csapat akár az elődöntőig is eljuthat, és a statisztikák is Ausztria legeredményesebb csapatai közé sorolják az idei Eb-n.

Az osztrák válogatott már a legutóbbi Európa-bajnokságon is jeleskedett, ahol a hollandok mögött csoportmásodikként jutottak tovább, és csak hosszabbításban kaptak ki a későbbi bajnok Olaszországtól. Az idei tornán azonban még sikeresebbek: a franciáktól elszenvedett vereség után Lengyelországot legyőzték, és 34 év után Hollandia ellen is diadalmaskodtak.

Ralf Rangnick, aki a gegenpress játékstílus keresztapjaként ismert, több mint négy évtizedes edzői tapasztalattal rendelkezik. Sikereket ért el a Stuttgarttal és a Schalkéval, de leginkább az RB Leipzig és a Red Bull sportigazgatójaként tett maradandót a német labdarúgásban. Rangnick hatása érződik olyan edzők munkájában is, mint Jürgen Klopp vagy Thomas Tuchel.

A Manchester Unitednél eltöltött időszak azonban nem volt sikeres számára. Ole Gunnar Solskjaer utódjaként 2021 novemberében vette át a csapat irányítását, de a szezon végén csak a hatodik helyen végeztek, és a Bajnokok Ligája-indulást is elbukták. Rangnick nem tudta kivívni a tiszteletet az öltözőben, és a játékban sem volt meg a kellő elképzelés. Cristiano Ronaldo kritikusan nyilatkozott Rangnickról, kétségbe vonva alkalmasságát a Manchester United vezetésére.

Rangnick végül felbontotta szerződését a Manchester Uniteddel, hogy teljes mértékben az osztrák válogatottra koncentrálhasson. Ez a döntés kifizetődőnek bizonyult, hiszen a válogatottal az Eb előtti felkészülési meccseken is sikeresek voltak, és a csoportkör után már sokan úgy vélik, Ausztria nagy meglepetést okozhat a tornán.

Rangnick szerint bár Ausztria Eb-győzelme nem valószínű, a játékosok a lehető legmesszebbre akarnak jutni, és lépésről lépésre haladnak előre. Az Európa-bajnokságok történetében pedig nem csak a csapatok, hanem a családi hagyományok is fontos szerepet játszanak. Az idei tornán hat olyan játékos szerepel, akinek az édesapja is pályára lépett korábbi Eb-kon. Ilyen például Kasper Schmeichel, aki apja, Peter Schmeichel nyomdokain haladva vált meghatározó kapussá, vagy Marcus Thuram, aki édesapja, Lilian Thuram sikerei után törekszik a francia válogatottban. Ezek a családi párhuzamok még inkább színesítik a kontinenstornát, és inspiráló történeteket szolgáltatnak a futball szerelmeseinek.