Gareth Southgate-ot üres söröspoharakkal dobálták meg

Az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, Gareth Southgate-et a szurkolók üres söröspoharakkal dobálták meg a Szlovénia elleni mérkőzés után, amiért a csapat döntetlent játszott.

Az angol válogatott, bár veretlenül nyerte meg a C csoportot, nem tudta kielégíteni a szurkolók elvárásait. A csapatot már a Szerbia elleni nyitómeccs után is kifütyülték, és a Szlovénia elleni 0–0-s döntetlen után a helyzet csak tovább romlott. A mérkőzés lefújása után a szurkolók hangos füttykoncert mellett üres söröspoharakat dobáltak Southgate felé.

A szövetségi kapitány a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy megérti a drukkerek csalódottságát, de arra kér mindenkit, hogy továbbra is támogassák a csapatot. Southgate szerint szokatlan, hogy a szurkolók ennyire támadólag lépnek fel egy továbbjutó csapattal szemben, és hangsúlyozta, hogy nem fog meghátrálni, és büszke a csapatára.

A kapitányra nehezedő nyomás évek óta érezhető, mivel a világsztárokkal teli angol keret az ő vezetése alatt sem tudott még trófeát szerezni. Az előző Európa-bajnokság döntője lehetett volna a fordulópont, de az olaszok ellen elveszített tizenegyespárbaj után Anglia nem tudta megszerezni a várva várt győzelmet. A döntőben a 120. percben becserélt Jadon Sancho és Marcus Rashford hibázott a büntetőknél, és a csapat legfiatalabb tagja, Bukayo Saka sem volt képes értékesíteni a büntetőjét.

A C csoport másik érdekessége, hogy Dánia és Szlovénia azonos pontszámmal, gólkülönbséggel, rúgott és kapott gólok számával, valamint ugyanannyi sárga lappal zárta a csoportkört. A döntő helyezésről a fair play szabály döntött, mivel a szlovén másodedző, Milivoje Novakovic is kapott egy sárga lapot az első fordulós meccsen, így Dánia került a csoport második helyére, és a házigazda németekkel játszanak, míg Szlovénia a következő ellenfelét várja, amely vagy Portugália, vagy Hollandia lesz. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is megerősítette a csoport végeredményét.

A kontinenstorna D csoportjának mind a négy csapata – beleértve Angliát és Szlovéniát is – mind a három mérkőzést viszonylag alacsony színvonalon, eseménytelen körülmények között játszotta le. Ennek eredménye lett, hogy összesen hét gól esett a hat mérkőzés alatt – amely negatív csúcsbeállítás az Eb-k történetében.

A szerb válogatott két ponttal, győzelem nélkül búcsúzott az Európa-bajnokságtól, miután gól nélküli döntetlent játszott Dániával. A szerbek a kudarc egyik okát szövetségi kapitányukban, Dragan Sztojkovicsban látják, aki a Sportal szerint nem készítette fel megfelelően a csapatot, és a játékosok a Dánia elleni meccs előtt másfél órával még nem tudták, ki lesz kezdő és ki nem. Dusan Tadics, a szerbek kulcsembere ennek kapcsán hozzátette: „Hogy őszinte legyek, hasonlóval csak nagyon ritkán találkoztam pályafutásom során.”

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!