Anglia szurkolói söröspoharakkal dobálták meg Southgate-et

Anglia válogatottjának szövetségi kapitányát, Gareth Southgate-et a szurkolók söröspoharakkal dobálták meg, annak ellenére, hogy a csapat csoportelsőként, mindössze egyetlen kapott góllal jutott tovább a csoportjából. Ez a meglepő esemény a Szlovénia elleni 0-0-s döntetlen után történt.

A mérkőzésen Anglia teljesítménye elképzelés, ambíció és támadójáték nélküli volt, ami különösen kiemelkedő volt a világranglista 57. helyezettje ellen. Jude Bellingham, aki a világ egyik legtermékenyebb középpályásaként ismert, sem teremtett helyzetet, nem lőtt kapura, sőt, egyetlen passza sem érkezett a támadóharmadba, és passzainak csupán tizede volt előre irányuló.

A Ryanair légitársaság Twitter-posztja tökéletesen tükrözte az angol közhangulatot, amikor viccesen azt írták: "Ebből elég volt, hazahozunk titeket" – ezzel utalva Anglia gyenge teljesítményére.

Southgate a meccs utáni nyilatkozatában zavarodottnak tűnt, mondatai gyakran ellentmondásosak voltak. "Megértem a szurkolók frusztrációját, de nem láttam még olyat, hogy egy továbbjutó csapat ilyen támadásokat kapjon" – mondta a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy szokatlan környezetet teremt a csapat számára, hogy a saját szurkolóik folyamatosan támadják őket. "Nem hátrálok meg. A legfontosabb kitartani a csapat mellett. Jobb, mintha a csapatra irányulna, de szokatlan munkakörnyezetet teremt. Sosem láttam olyant, hogy egy csapat továbbjussson és hasonlókat kapjon" – mondta Southgate.

Anglia a csoportkörben összesen 5 pontot szerzett, 2 gólt lőtt és 1-et kapott, így csoportelsőként jutott tovább. A következő körben Gelsenkirchenben Hollandia vagy az E csoport harmadik helyezettje lesz az ellenfél.

A csoport második helyén Dánia végzett, akik a fair play pontok alapján, kevesebb sárga lapot gyűjtve (6), szorosan megelőzték a szintén 3 pontot szerző Szlovéniát, amely 7 sárga lapot kapott. Dánia a nyolcaddöntőben Németország ellen játszik, míg Szlovénia a szerdai meccsek eredményének függvényében Portugáliával vagy az E csoport győztesével kerülhet szembe.

Az angolok kapusa, Jordan Pickford elismerte, hogy nem épp a legjobb formáját mutatta a csapat, és emiatt érthetőek is a kritikák. John Stones, a Manchester City angol hátvédje szerint azonban a szlovénok ellen már több lehetőséget alakítottak ki, és megérti a szurkolók frusztrációját, hogy nem használták ki a lehetőségeket, de hozzátéve: "ilyen a futball. Ez sosem egy könnyű játék".

Szerdán befejeződik a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportköre és eldől, hogy a magyar labdarúgó-válogatott továbbjut-e a legjobb 16 csapat közé. A magyar csapat sorsa az E csoport egyik mérkőzésén dőlhet el, ahol a harmadik helyen végző csapatnak rosszabb gólkülönbséggel kell zárnia, mint a magyar válogatottnak. Ha a kora esti mérkőzéseken kedvezőtlen eredmény születik, akkor a magyar szurkolók figyelme a Csehország–Törökország találkozóra terelődik, ahol a papírforma érvényesülése esetén dőlhet el a magyarok továbbjutása.

(Borítókép: Gareth Southgate, az angolok vezetőedzője az Anglia-Szlovénia mérkőzés végén a Köln Stadionban 2024. június 25-én. Fotó: Emin Sansar / Anadolu / Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!