Lőrincz Tamás és a horgászat mestersége

A Magyar Országos Horgász Szövetség három új nagykövetet választott, köztük az olimpiai bajnok Lőrincz Tamást és testvérét, Viktort. A horgászat iránti szenvedélyükkel és tudásukkal kiemelkednek a sportolók közül.

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) hét év után bővítette a horgászat nagyköveteinek sorát, három új taggal erősítve a már meglévő 13 fős gárdát. Az újonnan kinevezett nagykövetek között találjuk Fodor Rajmund kétszeres olimpiai bajnok pólóst, valamint a birkózó Lőrincz fivéreket, Tamást és Viktort.

Lőrincz Viktor, aki jelenleg a felnőtt válogatott edzője is, gyermekkorában kezdte el a horgászatot, követve bátyját, Tamást. Viktor elmondása szerint eleinte csak koloncként lógott a bátyja nyakán, de később komoly szenvedéllyé érett a horgászat iránt.

A horgászat nemcsak hobbi számukra, hanem mentális feltöltődést is jelent. Viktor szerint a Miskolc melletti Harsányi horgásztó az egyik legjobb hely Magyarországon a pecázásra. A versenyek után gyakran mennek oda pihenni és lazulni. Habár a birkózószőnyegen sosem rivalizáltak, a vízparton annál inkább versengenek, hogy ki fogja a nagyobb halat.

A horgászatban való jártasságukat továbbfejlesztve, a testvérek a távdobást is kigyakorolták egy réten. Eleinte a száz méteres távot érték el, később már a 130-140 méteres dobások is sikerültek nekik. Viktor mesélte, hogy egyszer, amikor Tomival horgásztak, egy 23 kilós pontyot fogtak, ami kevesebb volt, mint Viktor rekordja, a 28 kilós tőponty.

Viktor horgászélményei között akadtak kevésbé kellemesek is, például amikor a horog a kezébe akadt és a kórházban kellett eltávolítani. Az ápolók megjegyzése, hogy az igazi horgászok maguknak tépik ki a horgot, Viktor számára azt jelentette, hogy még van hova fejlődnie a horgászat terén.

Magyarország horgásznagykövetei között olyan neves személyiségek találhatók, mint Áder János volt köztársasági elnök, Besenyei Péter világ- és Európa-bajnok műrepülő pilóta, vagy Széll Tamás Michelin-csillagos szakács.