Bázeli szakértők figyelmeztetnek: a bizalom gyorsan összeomolhat

Az eladósodott országok számára fennáll a veszély, hogy hirtelen elveszíthetik a piaci bizalmat, ami különösen aggasztó, mivel a kötvénypiacok jelenleg alábecsülik ezt a kockázatot – hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS).

A BIS éves gazdasági jelentése szerint a magasabb kamatlábak által tovább súlyosbított költségvetési helyzetek miatt az érintett országoknak sürgősen prioritásként kell kezelniük a költségvetési helyreállításokat. Claudio Borio, a BIS monetáris és gazdasági osztályának vezetője szerint a piacok gyakran fenntarthatónak tűnnek, egészen addig, amíg hirtelen össze nem omlanak.

A BIS nem nevezett meg konkrét országokat, de kiemelte, hogy a világ legnagyobb hitelfelvevői, mint például Japán, Olaszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság adósság- és piaci helyzetét figyelemmel kell kísérni. A jelentés szerint bár a pénzpiaci árazás jelenleg nem jelez jelentős államháztartási stresszt, a bizalom gyorsan megdőlhet, ha a gazdasági lendület csökken, és sürgős közkiadási igények merülnek fel.

A BIS tisztviselői elismerik, hogy az infláció mérséklődik, de figyelmeztetnek, hogy a szolgáltatások területén az árak még mindig nem állnak összhangban a járvány előtti trendekkel, és a geopolitikai feszültségek miatti nyersanyagár-emelkedés újra felerősítheti az inflációt. Emiatt a központi bankoknak óvatosnak kell lenniük a túl korai kamatcsökkentéssel, mivel ha az infláció újra fellángol, az visszafordíthatja a hírnevüket.