Az orosz Mere diszkontlánc első magyarországi üzlete Újpesten nyílhat meg

Az orosz Mere diszkontlánc első magyarországi áruháza várhatóan az év második felében nyílik meg Újpesten, egy korábban bezárt SPAR helyén.

Az Újpesti Hírmondó szerint már biztosra vehető, hogy a Mere a káposztásmegyeri SPAR egykori helyén alakítja ki üzletét. A vg.hu június eleji cikke is Újpestet jelölte meg lehetséges helyszínként a Mere első magyarországi áruházának, de akkor még nem nevezte meg a pontos helyszínt. A lap információi szerint a Mere három körben összesen tizenöt üzletet tervez megnyitni Magyarországon, és hosszú távú célja egy akár száz boltból álló hálózat kialakítása.

A hvg.hu április elején számolt be arról, hogy a Mere tervezi üzleteinek megnyitását Magyarországon, és a hírek szerint menedzsereket is toboroznak nettó félmillió forintos fizetésért. Áprilisban már megkezdődött a terjeszkedés Magyarországon, ahol a cég magyarországi beszerzési menedzsereket keresett, nettó félmillió forintos fizetésért és eladási mennyiségtől függő jutalékért.

A hvg.hu egyik riportere a Mere nagyváradi egységét is felkereste, hogy megvizsgálja, milyen vásárlási élményre számíthatnak majd a magyar fogyasztók. A riportot a hvg.hu oldalán lehet megtekinteni.

A Mere ígérete az, hogy 20–30 százalékkal olcsóbb az Aldinál és a Lidlnél, ezt a Telex egy szerbiai üzletben tesztelte is. A Szibériából indult cég korábban már Romániától Nagy-Britanniáig nyitott boltokat Európában, bár a terjeszkedés részben az orosz–ukrán háború, részben a cég saját stratégiája miatt nem mindenhol ment zökkenőmentesen.

A Mere márkanéven működő hálózat a Torgservis nevű orosz vállalat tulajdona, 2009-ben indult. A cég egy befektető-testvérpár, a német származású orosz Szergej és Andrej Schneider tulajdona. Schneiderék kerülik a nyilvánosságot, interjúkat nem szoktak adni. Oroszországban (ahol nem Mere, hanem Svetofor, vagyis közlekedési lámpa néven fut) nagyjából háromezer boltot üzemeltet, amelyek leginkább kisebb orosz városokban találhatók Szibériában és azon kívül.

A Mere üzletlánc alacsony árakkal és egyszerű, letisztult üzletpolitikájával vált ismertté Oroszországban és számos más európai országban. A cég, amely a sallangoktól mentes, spártai diszkontálás modelljével híresült el, úgy fest, nem fukarkodik majd a dolgozói fizetésekkel: 500 ezres nettó bérrel tették ki állásajánlataikat még áprilisban.

A bolthálózat azt ígéri, fokozza majd a versenyt a diszkontáruházak piacán, mivel a bejelentés szerint a versenytársaknál akár 20 százalékkal olcsóbban kínál majd termékeket.

Az orosz Mere terjeszkedése Magyarországon összhangban van az Európában és Nyugat-Európában tapasztalható érdeklődéssel a diszkontálánc iránt. Az üzleti modell, mely a hatékonyságra és a költségminimalizálásra helyezi a hangsúlyt, vonzó lehet azoknak az országoknak, ahol a vásárlók egyre inkább az alacsony árakat keresik, anélkül hogy lemondanának a minőségről. Az üzletben nincsenek dekorelemek, reklámok, az egész úgy néz ki, mint egy raktár, ahonnan vásárolni lehet.