1,2 milliárd eurós beruházást oszt szét az EU

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 1,2 milliárd eurónyi beruházást irányoz elő a nyugat-balkáni országok számára, célként a vízellátás és szennyvízkezelés, a vasúti közlekedés fejlesztését, az innováció elősegítését, valamint a kis- és középvállalkozások zöld átállását határozva meg.

A beruházási csomagot az Európai Unió a nyugat-balkáni partnerekkel és nemzetközi pénzügyi intézményekkel szoros együttműködésben valósítja meg. Az uniós támogatás részeként 300 millió euró érkezik az előcsatlakozási támogatási eszközből (IPA III), továbbá kétoldalú hozzájárulások az EU-tagállamok és Norvégia részéről, kölcsönök nemzetközi finanszírozási intézményektől, valamint a nyugat-balkáni gazdaságok saját hozzájárulásai formájában.

A kiemelt beruházások között szerepel a vízellátási és szennyvízelvezetési infrastruktúra rekonstrukciója és helyreállítása Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában. Emellett támogatást kap a X. közlekedési folyosó vasúti infrastruktúrájának fejlesztése, és a Belgrád és Velika Plana közötti vasúti szakasz nagysebességű összeköttetésének megvalósítása is.

Az Európai Unió 2020 októberében elfogadott gazdasági és beruházási tervének célja a Nyugat-Balkán hosszú távú fellendülésének ösztönzése, a zöld és digitális átállás felgyorsítása, valamint a regionális együttműködés és az EU-val való konvergencia előmozdítása. A hétéves program keretében mintegy 30 milliárd euró összegű beruházást terveznek, amelyből 9 milliárd euró uniós előcsatlakozási támogatás.

Az EU eddig hat programot hagyott jóvá a terv keretében, amelyek összesen 17,5 milliárd euró beruházást mozgósítanak, ezen belül 5,4 milliárd euró uniós támogatást képviselnek.