A korrupciógyanús óbudai alpolgármester visszahívását követeli a fővárosi Fidesz

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője arra szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy hívja vissza a BKK felügyelőbizottságából a korrupciógyanúba keveredett Czeglédy Gergő óbudai alpolgármestert.

Wintermantel Zsolt szerint a főpolgármesternek kötelessége feddhetetlen embereket ültetni a városi posztokra, és ha Karácsony Gergely nem hajlandó visszahívni Czeglédyt, akkor sürgősen rendkívüli közgyűlést kellene összehívnia, hogy a grémium dönthessen a kérdésben. A Fidesz-KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan, hogy egy olyan személy felügyelje a budapesti közpénzeket, aki ellen súlyos korrupciós ügyekben nyomozás folyik. Czeglédyt a Központi Nyomozó Főügyészség szerint fiktív szerződések kötése miatt tartóztatták le, amelyek az Óbuda önkormányzatával állhatnak kapcsolatban. A nyomozás során március 7-én négy személyt vettek őrizetbe, és a III. kerületi önkormányzatnál is eljárási cselekményeket hajtottak végre. Az önkormányzat szerint a nyomozás nem érint hivatali dolgozót. Az önkormányzat álláspontja szerint minden szerződésük szabályos és valós teljesítésen alapul, és ezt bizonyítékokkal is alátámasztják. Az ügyészség az iratok szkennelését kérte, amiben az önkormányzat együttműködött. Az önkormányzat kommunikációjában ellentmondásra is felhívták a figyelmet, miszerint bár az akcióban 40 hivatalos személy részvételéről volt szó, az épületben csak öt fő tartózkodott.

Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője és pártigazgatója a Telex élő műsorában elmondta, hogy a Czeglédyvel kapcsolatos ügyekről ők is csak a sajtóból értesültek. Molnár beszámolt arról is, hogy korábban voltak belső megbeszélések az MSZP-n belül Czeglédy NER-es szereplőkkel való állítólagos üzleti kapcsolatairól, de a párt megelégedett azzal a válasszal, hogy Czeglédy csak nyílt közbeszerzéseken indult és elenyésző százalékban nyert.