A legkvalifikáltabb flashmob: az Akadémiánál tüntettek béremelésért

Mintegy hatvan-hetven tudományos kutató tüntetett a Magyar Tudományos Akadémia Humán Tudományok Kutatóházában, ahol éppen egy stratégiai workshopot tartottak. A demonstráció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet az alacsony bérekre és a nemzetközi versenyképesség hiányára.

A Magyar Kutatási Hálózat, más néven HUN-REN stratégiai workshopjának helyszínén, ahol a kutatói hálózat szervezeti kereteinek felmérésével és átszervezésével foglalkoztak, a kutatók transzparensekkel hívták fel a figyelmet helyzetükre. Az egyik tábla azt hirdette, hogy "Nettó 246.000 forint fizetés 10 évvel a PhD után", míg egy másik a lakbér és a fizetés aránytalanságára utalt: "Havi albi: 200 ezer, havi fizu: 217 ezer" .

A tüntetés időzítése is jelentőséggel bírt, mivel egy nemzetközi tanácsadó testület éppen a kutatóközpontokat vizsgálta, és a kutatók szerették volna tudatosítani náluk, hogy a magyar kutatók fizetése milyen alacsony a nemzetközi viszonylatban .

A Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (TDDSZ) korábbi tiltakozásai és adatigénylései nyomán a workshopot nem egy drága helyszínen, hanem a kutatóházban rendezték meg. Bakó Imre, a TDDSZ vezetője szerint így 25 millió forintot takarítottak meg .

A kutatók bérei jelentősen elmaradnak a KSH által közölt bruttó 605 ezer forintos átlagkeresettől. Egy tudományos segédmunkatárs és egy tudományos munkatárs bruttó bére 320-450 ezer forint között mozog, ami kiegészítésekkel növelhető .

A HUN-REN elnöke, Gulyás Balázs a helyszínen volt, de nem lépett kapcsolatba a tüntetőkkel, ahogy korábban sem fogadta a TDDSZ küldöttségét. Gerő Márton, a HUN-REN Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének kutatója elmondta, hogy a dolgozók korábban petíciót írtak alá, de semmilyen választ nem kaptak, és a párbeszéd hiányát kifogásolták .