Jó hírt kapott a moldovai olimpikon, magyar sporttársa bánkódhat

Alisa Glinka moldovai díjlovagló versenyzői státusza a gyorsított eljárás eredményeként ismét aktívvá vált, ami azt jelenti, hogy Pachl Benedek és lova, Donna Friderika mégsem utazhatnak a párizsi olimpiára.

A 25 éves Pachl Benedek és lova, Donna Friderika eredetileg nem szereztek indulási jogot az olimpiára, de tartalékként számításba jöttek. A Magyar Távirati Iroda értesülései szerint a magyar szövetség Facebook-oldalának szombati bejelentése alapján mégis úgy tűnt, hogy részt vehetnek a párizsi játékokon.

A magyar kvóta lehetősége egy moldovai versenyző doppingtesztje miatt merült fel, akit eltiltottak, és így Pachl Benedek kerülhetett volna sorra. Azonban a moldovai sportolónak nem sikerült minősítenie egyik lovát sem, ami a magyarmezogazdasag.hu beszámolója szerint először kedvező helyzetet teremtett a magyar versenyző számára.

A Lovasaink útja az olimpiára Facebook-oldal hétfői bejegyzésében tájékoztatta a követőket, hogy a május 22-én felfüggesztett moldovai sportoló, Alisa Glinka ügyét gyorsított eljárásban tárgyalták, és pozitív döntés született, így Glinka ismét versenyezhet.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy Pachl Benedeknek még van esélye az olimpiai részvételre, hiszen 88 év után ő lehetne az első magyar díjlovagló az olimpián. A nemzeti szövetségeknek kedd éjfélig kellett nyilatkozniuk a kvóta igénybevételéről, és a nemzetközi szövetség (FEI) ellenőrzése után válik hivatalossá a kvóta allokáció.

A Lovasaink útja az olimpiára oldal szerint további kvóták is felszabadulhatnak, például egy palesztin kvóta, amelyet egy koreai lovas kaphat meg. Ha ő vagy egy másik kvótaszerző nemzet nem tud minősült párost küldeni, akkor Pachl Benedek következik a sorban.

A magyar lovas sportban korábban Kaizinger Balázs már kiharcolta a részvétel jogát lovastusában a párizsi olimpiára.