A Tour de France izgalmas csatája: Pogačar dominanciája és a riválisok küzdelme

A Tour de France idei kiadása már az elején izgalmakat ígér, ahol a nagy négyes – Pogačar, Roglič, Vingegaard és Evenepoel – csatája már egy áprilisi bukás miatt is eldőlhetett. Tadej Pogačar, aki a Giro d'Italia után a Tour de France-t is megcélozza, kivételes képességeivel és sikeréhségével az élmezőnyben várható.

Az idei Tour de France-on minden idők egyik leglátványosabb versenyére számíthatunk, ahol a nagy négyes, Pogačar, Roglič, Vingegaard és Evenepoel küzdelme már egy áprilisi bukás következményeként is eldőlhetett. Pogačar a Giro–Tour duplát célozta meg, amit utoljára 1998-ban Marco Pantani ért el. A szlovén versenyző idén a Girón dominált, és a kannibál becenevet is kiérdemelte, ami Eddy Merckxhez hasonlóan sokszínű teljesítményére utal.

Vingegaard, Roglič és Evenepoel április elején egy tömegbukásban sérültek meg, amelyből Vingegaard szenvedte a legnagyobb károkat, többek között tüdőzúzódást és több törést is szenvedett. Habár májusban már edzett, kérdéses volt, hogy részt vehet-e a Touron. Roglič a Jumbo-Visma csapatát elhagyva a Red Bull-Bora-Hansgrohe csapatban kapott új esélyt, és bár a bukás visszavetette, a Critérium du Dauphiné-en mutatott teljesítménye vegyes képet festett.

Evenepoel szintén a Dauphiné-en tért vissza, ahol az időfutamot megnyerte, de a hegyi szakaszokon nem brillírozott. A Soudal-Quick Step csapata azonban nagy reményeket fűz hozzá, és a csapatot is az összetett győzelem érdekében építették köré.

Pogačar csapata, az UAE Team Emirates, erős támogatást nyújt számára, olyan versenyzőkkel, mint Adam Yates és Joao Almeida, akik a Svájci körversenyen már bizonyítottak. Ezzel szemben Vingegaard első számú hegyi segítője, Sepp Kuss kiesett, de Wout Van Aert mellette teker, aki a pszichikai hadviselésben is fontos szerepet játszhat Pogačar ellen.

A Touron a négy nagy mellett más kihívók is vannak, mint például Carlos Rodríguez az Ineos-Grenadiersből, Giulio Ciccone a Lidl-Trekből, Pello Bilbao a Bahrain-Victoriusból, Enric Mas a Movistarból, és a franciák reménysége, Romain Bardet. A verseny Firenzéből indul, és az első szakaszok után Franciaországban folytatódik, ahol a Galibier csúcsa és egy 25 kilométeres időfutam is várja a versenyzőket. A Tour végén egy időfutammal zárul, és az olimpia miatt Nizzában ér véget.

Mark Cavendish is a figyelem középpontjába kerülhet, aki Eddy Merckx rekordját próbálja megdönteni a szakaszgyőzelmek számában. A Tour de France élő közvetítéseit Magyarországon az Eurosporton követhetjük.