Jude Bellingham gólja és a pályán kirobbant balhé megrengette a stadiont és a kommentátorokat

A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Jude Bellingham ollózós egyenlítő gólja a 95. percben nem csak a gelsenkircheni Arena AufSchalke nézőterét, hanem a televíziós stúdiót is megrengette.

Az Anglia–Szlovákia mérkőzés drámai fordulatot vett, amikor Szlovákia még vezetett 1–0-ra, és Anglia kiesésének réme lebegett a szurkolók feje felett. Ian Wright, az ITV szakkommentátora már a vereség utáni kommentárt fogalmazta, amikor Bellingham váratlanul egyenlített, és ezzel földrengést idézett elő Londonban. Gary Neville, a másik kommentátor-legenda, gyermeki örömmel ugrott Wright nyakába, és a stúdióban ünneplés tört ki. Az egykori játékosok, akik összesen 118 válogatottsággal büszkélkedhetnek, úgy táncoltak, mintha a riói karneválon lennének, míg Roy Keane, a Manchester United egykori csapatkapitánya, nyugodtan állt, mintha semmi sem történt volna. Keane, aki ír nemzetiségű, nem osztozott angol kollégái eufóriájában.

A lefújás pillanatában érthetően nagy volt a feszültség a pályán, Declan Rice, az Arsenal játékosa összebalhézott az ellenfél szövetségi kapitányával, Francesco Calzonával, aki mellkason lökte őt. Rice dühösen reagált, és egy szájról olvasó szakember szerint ezt üvöltötte Calzona arcába: "Fogd be a szádat te kopasz f***fej" . Calzona később a Sky Sport Italiának nyilatkozva kifejezte dühét az angolok taktikája miatt, különösen azért, mert a hosszabbításban az angol kapus időhúzása miatt csak egy percet hosszabbított a bíró .

A nézőtéren nem maradt el az ünneplés sem, ahol Ed Sheeran, a világhírű popsztár, a vörös hajú rocksztár is ünnepelt barátaival. Sheeran egyébként július 20-án a budapesti Puskás Arénában fog koncertet adni.

A mérkőzés végül Anglia győzelmével ért véget, 2–1-es eredménnyel, hosszabbítás után. A gólszerzők Schranz (25.) illetve Bellingham (90 + 5.), és Kane (91.) voltak. Anglia a következő körben Svájccal találkozik, amely a nyolcaddöntőben lemosta a pályáról a címvédő olaszokat, és egy sima 2–0-s győzelemmel jutott tovább .

Az Index Európa-bajnoki melléklete minden információt egy helyen kínál: meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek, valamint a menetrend, a csoportok állása, a játékoskeretek, a csapatleírások és a helyszínek is megtalálhatóak. A helyszíni tudósítók exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból.