Mégis lesznek légkondik a párizsi olimpiai faluban

Párizs környezettudatos megközelítéssel készül az idei olimpiára, azonban a tervek módosultak, és a France24 szerint mégis be kell szerelni mobil légkondicionálókat az olimpiai falu épületeibe.

Az eredeti elképzelés szerint az Észak-Párizsban felhúzott olimpiai falu épületei geotermikus hűtőrendszerrel működtek volna, amely a vízből nyert hidegvízzel hűtötte volna a sportolók szállását. Azonban több olimpiai csapat nem bízik meg ebben a technológiában, aggódva, hogy a természetes hűtés nem lesz elegendő a megfelelő pihenés biztosításához, különösen ha hőhullámok sújtják majd a várost, mint az elmúlt években.

A szervezők végül engedtek a nyomásnak, és lehetővé tették, hogy a nemzeti sportszövetségek saját költségükön mobil légkondicionálókat szereljenek be a szobákba. Összesen 2500 légkondicionáló berendezést rendeltek a 7 ezer szobás épületkomplexumba, amelyekkel a természetes hűtéshez képest hat fokkal alacsonyabb hőmérsékletet lehet elérni.

Anne Hidalgo párizsi polgármester korábban kijelentette, hogy az olimpia idején nem lehet mobil légkondicionálókat használni, de a jelentések szerint különösen az amerikai delegáció nyomására került sor a változtatásra.

A párizsi olimpiára készülő sportolók között van a 15 éves Jackl Vivien is, aki nemrégiben aranyérmet nyert 400 méter vegyesen a Vilniusban zajló junior úszó Európa-bajnokság keddi nyitónapján. Jackl 4:39.28 perces Európa-bajnoki rekorddal, több mint három másodperces előnnyel nyerte meg a számot, amelyben a felnőttek között két hete ezüstérmet szerzett a belgrádi kontinensviadalon. Jackl továbbá 1500 méter gyorson első lett Belgrádban, így remek formában várhatja a közelgő olimpiát.