Udvaros Dorottya a Nemzeti Színházban történt balesetekről beszélt

Udvaros Dorottya, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Nemzeti Színházból való távozása óta először nyilatkozott a Partizánnak, ahol többek között a színházban történt balesetekről és Vidnyánszky Attila igazgatói tevékenységéről is beszélt.

A színésznő szerint csoda, hogy nem történt korábban baleset a Nemzeti Színházban, és kritikusan nyilatkozott a Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia balesetének belső vizsgálatáról, amelyet egy látszateseménynek nevezett, és úgy véli, hogy a vizsgálat nem fog személyi felelőst találni. Udvaros Dorottya szerint a darab rendezője és a színház igazgatója is felelős a történtekért. Horváth Lajos Ottó, aki a balesetet szenvedte, hamarosan apai örömök elé néz, ugyanis felesége, Ács Eszter várandós, és októberre várják a babát.

A színésznő elmondása szerint évek óta probléma, hogy a darabokat nem játsszák eleget, ami megnehezíti a díszletek karbantartását, és bár többször jelezték ezt Vidnyánszky Attilának, az igazgató nem fogadta el a kritikákat. Udvaros Dorottya különösen kifogásolta Vidnyánszky Attila azon kijelentését, miszerint a „színész tanulja meg használni a díszletet”, hangsúlyozva, hogy Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia rendkívül felkészült színészek.

Az Ember tragédiája előadás kapcsán is beszámolt egy veszélyes incidensről, amikor egy négy méteres állvány kezdett a színészek és a nézők felé dőlni. A baleset utáni díszlet elbontását illetően úgy véli, azért történt gyorsan, mert a díszlet hibás volt és így próbálták eltüntetni az emberi mulasztás nyomait. Hozzátette, hogy a színészek semmilyen anyagi kompenzációt nem kaptak a baleset után.

A társulati tagságának megszüntetéséről szólva elmondta, hogy bár az év elején még konstruktív beszélgetéseket folytatott az igazgatóval, a szerződési tárgyaláson higgadtan közölték vele, hogy mostantól külsősként fog részt venni a színház munkájában.

Udvaros Dorottya a Nemzeti Színházból való távozása után bejelentette, hogy harminc év után visszatér a Katona József Színházhoz, ahol elsőként a Székely Kriszta rendezésében színpadra kerülő Ferdinand von Schirach darabban fog szerepelni. Horváth Lajos Ottó korábban Ráckevei Anna színésznő férje volt, akivel két, ma már felnőtt gyerekük van, Horváth Julianna és Horváth Milán, akik követték szüleiket a pályán. A színművész 2022-ben nősült újra, akkor vette feleségül Ács Eszter színésznőt, aki 2017-től a Nemzeti Színház tagja. Udvaros Dorottya a Partizánnak adott interjúban megosztotta, hogy Horváth Lajos Ottó felesége terhes, és hogy a Most vagy soha című filmben nyújtott alakítása is figyelemre méltó. A színésznő folyamatosan tartja a kapcsolatot Horváth Lajos Ottóval, és beszélgetéseik során gyakran érintik a színész új filmjét és a családjukat érintő örömteli híreket is.

Talán nem is jöhetett volna jobbkor a gyermekáldás a 60 éves színész és felesége életébe, hiszen az elmúlt hónapokban szinte csak baj és nehézség érte őket. A Vidnyánszky Attila által rendezett Rómeo és Júlia novemberi előadása közben, a takarásban, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia négy métert zuhant a díszletről. A két színész súlyos sérüléseket szenvedett, azonnal kórházba szállították őket, ahol több órás műtéten estek át. Horváth Lajos Ottó jobb kézfeje sérült meg, az esés során ugyanis beletenyerelt egy reflektorba. Dolgozni azóta sem tud, hónapok óta kezelésre jár, de a keze sosem lesz már a régi, sérülései súlyos egészségromlást és maradandó fogyatékosságot idéztek elő. Hetekkel a baleset után kiderült, hogy a lába is eltört, amit a kórházban nem fedeztek fel azonnal. Ami talán ennél is súlyosabb, az a lelki megrázkódtatás, ami érte őt és Júliát, akik információink szerint nem kívánnak többé a Nemzeti Színházba belépni.

Most azonban rá mosolygott az ég, és az átélt gyötrelmek után új élettel ajándékozta meg a sors. A baba vigaszt, örömöt és új értelmet adhat Horváth Lajos Ottónak és Eszternek. A 33 éves Ács Eszter már nem dolgozik, csak az anyaságra készül, férje pedig mindenben a segítségére van. A házaspár a fellegekben jár a boldogságtól, és a sok rossz után végre hatalmas öröm érte őket.