Ki nyeri a foci Eb-t? A szakértő elmondja, kik jutnak a döntőbe

Ki jár igazán jól a labdarúgó-Európa-bajnoksággal? Mekkora pénzt hoz a szervezőknek, a csapatoknak és a játékosoknak? Meddig bővíthető a résztvevő együttesek száma? A Kibeszélőben Szabados Gábor sportközgazdásszal elemeztük, hogy megéri-e futball-Eb-t szervezni, és ha igen, akkor mennyire.

Szabados Gábor sportközgazdász szerint a labdarúgó-Európa-bajnokság a jogtulajdonos UEFA számára a legnagyobb üzlet, hasonlatosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyári olimpiájához. Az UEFA gyakorlatilag nem tud bukni ezen a rendezvényen, mivel a bevételek többsége hozzájuk vándorol, míg a kockázatok többségét áthárítják a rendező országra, jelen esetben Németországra.

A németek ügyesen kezelték a helyzetet, hiszen 2006-ban már rendeztek labdarúgó-világbajnokságot, és az akkor felújított stadionokat használják a Bundesligában, így 2024-ben ezekkel a létesítményekkel futottak neki az Eb-nek, az infrastruktúrára ezúttal gyakorlatilag nem költöttek.

Szabados Gábor szerint ésszel tervezve nem feltétlenül veszteséges egy Európa-bajnokság. Hibás az a felfogás, amely először azt nézi meg, mire van szükség egy olimpiához vagy labdarúgó-világbajnoksághoz, helyette azt kellene megvizsgálni, mire van szüksége a szervező államnak, és arra kell ráilleszteni az adott eseményt.

A sportközgazdász szerint az UEFA-nak saját érdeke, hogy minél több meccs legyen, hiszen a bevételek jelentős részét visszaforgatják a labdarúgásba, kisebb országok futball-projektjeinek a támogatására. Az UEFA jelenlegi futballrendszerét a legátfogóbb és legkomplexebb sportversenysorozatnak nevezte, amelyet talán csak a teniszt lehetne hasonlítani.

Az Eb első felében 600 ezer turista érkezett Németországba, és becslések szerint körülbelül egymilliárd eurót költöttek el, ami a német vállalkozásokat gyarapítja és munkahelyeket teremt.

A beszélgetés során felmerült, hogy Magyarország esetleg rendezhet-e olimpiát 2036-ban, de Szabados Gábor szerint nagyobb esélye van egy közel-keleti, öbölmenti országnak a rendezésre. Budapest viszont meg tudna rendezni egy hasznos olimpiát az ország számára, de ehhez precíz tervezésre és fegyelmezett kivitelezésre lenne szükség.

Végül a szakértő megemlítette a németországi Európa-bajnokság lehetséges döntős résztvevőit, amit azok számára, akik végignézik a videót, kiderül.