Wladár Sándor a Nemzet Sportolója lett

A kormány határozata alapján Wladár Sándor úszó kapta meg a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett döntés értelmében a Nemzet Sportolóinak javaslatára adományozták a címet. A sportról szóló 2004. évi I. törvény 62. § (1) bekezdése alapján a kormány elfogadta a testület javaslatát, és így Dr. Wladár Sándor részesült az elismerésben.

A Nemzet Sportolója cím egyik helye Hammerl László sportlövő halálával, május 3-án vált üressé a tizenkét fős társaságban. A jelölési folyamat során a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, amit a sportért felelős államtitkár terjeszt elő, és végül a kormány hozza meg a döntést. A javaslat korábban bírálatot is kapott.

A címre azok a sportolók lehetnek esélyesek, akik betöltötték a hatvanadik életévüket, kimagasló eredményeket értek el, és aktív versenyzői pályafutásuk után is jelentős szerepet vállalnak a magyar sportéletben.

Wladár Sándor 1980-ban olimpiai bajnok lett, világbajnoki ezüstérmes és kétszeres Európa-bajnok, valamint 1986-ban vízilabdázóként magyar bajnokságot nyert. Jelenleg a Magyar Úszó Szövetség elnökének tisztét tölti be.

A Nemzet Sportolói között olyan neves személyiségek találhatók, mint Balczó András, Faragó Tamás, Jónyer István, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál és Vaskuti István.

A kormányrendelet értelmében a párizsi olimpián aranyérmet nyerő sportolók 55 millió forintot, az ezüstérmesek 39 270 000 forintot, míg a bronzérmesek 31 350 000 forintot kapnak, ami 10 százalékos emelést jelent a tokiói játékokhoz képest. A paralimpiai győztesek számára is hasonló mértékű az emelés: 27 500 000, 19 635 000, illetve 15 675 000 forintot kap az első három helyezett. A változtatás kiterjed a IV.-VIII. helyezettekre, valamint az IWGA Világjátékok, a különböző sakkolimpiák, a siketolimpia, a Speciális Olimpia Világjátéka, a Szervátültetettek Világjátékai érmeseire, továbbá az olimpiai versenyszámokban a világ- és Európa-bajnoki I.-II.-III. helyezettekre is. Minden összeg nettóként értendő.