Egy évvel a tragikus Árpád hídi baleset után

Egy év telt el azóta, hogy egy 690 lóerős Mercedes AMG sofőrje halálra gázolt egy biciklist az Árpád hídon, de a vádemelés még mindig várat magára.

Napra pontosan egy évvel ezelőtt történt az a szörnyű baleset az Árpád hídon, amikor egy Mercedes és két BMW sofőrje versenyezni kezdett egymással, majd a RACE-001-es rendszámú Mercedes sofőrje elvesztette uralmát a járműve felett, többször megpördült, és elgázolt egy szabályosan közlekedő 26 éves kerékpárost. A 34 éves férfi ellen, aki a balesetet okozta, még nem emeltek vádat. A baleset után letartóztatták, de tavaly októberben házi őrizetbe helyezték, és nyomkövetőt helyeztek a lábára. A bíróság döntése értelmében a férfi jelenleg Budapesten belül szabadon mozoghat, bár a nyomkövetőt továbbra is viselnie kell.

A nyomozás továbbra is folyamatban van, és a rendőrség a Mercedes sofőrjét halálos közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítja. Egy másik BMW sofőrét, aki a versenyben részt vett, szintén közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítják, és őt idén májusban hallgatták ki gyanúsítottként. A hatóságok azt is vizsgálják, hogy a BMW sofőrje okozott-e tartós károsodást a versenyben elől haladó Mercedes vezetőjének.

A tragikus baleset során a Mercedes sofőrje, aki extrém gyorsasággal hajtott, áttörte a szalagkorlátot, és elütötte a kerékpárost. A baleset után a Mercedes a harmadik helyen haladó BMW-vel ütközött. Mindkét sofőr súlyos sérüléseket szenvedett, és kórházba kerültek.

A szakértői vizsgálatok szerint egyik járműnél sem találtak műszaki hibát, de a Mercedesben ki volt kapcsolva a menetstabilizátor. A Mercedes a baleset előtt legalább 137 km/órás sebességgel haladt, és az ütközés után még 70 métert sodródott. A kerékpáros súlyos sérüléseket szenvedett, és sajnos a kórházba szállítás után életét vesztette.

A Mercedes sofőrje elismerte a bűnösségét, de a versenyzést tagadta. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a döntés ellen fellebbezést nyújtottak be. A Mercedes sofőrje korábban is többször szabálytalankodott, ami miatt 13 büntetőpontja gyűlt össze, és rendszeresen indult gyorsulási versenyeken, ahol magabiztosan vezette az újonnan 50-60 millió forintot érő kocsiját.

Karácsony Gergely bejelentette, hogy az eset hatására sebességmérő kamerákat fognak felszerelni Budapest-szerte, mivel szerinte ez nem az önkormányzat, hanem a kormány feladata lenne, mégis megteszik ezt. A történtek után tüntetést szerveztek az Országos Rendőr-főkapitányság épületéhez, majd Lázár János bejelentette, hogy vizsgálják a KRESZ módosítását. Az elmúlt időszakban az Árpád hídon többször is tartott ellenőrzést a rendőrség, de így is volt, aki több mint 170 kilométer per órás sebességgel száguldott végig a Duna felett. A Magyar Kerékpárosklub és több civil szervezet megemlékezéssel egybekötött tüntetést szervezett a biciklisek és gyalogosok védelméért.