Esterházy Márton és a futball emlékei

Esterházy Márton, az egykori magyar válogatott labdarúgó és Esterházy Péter író testvére, Veiszer Alinda vendégeként beszélt pályafutásáról, a magyar futballról és családi emlékeiről.

Esterházy Márton szerint Törőcsik volt a legjobb játékos, akivel valaha pályára lépett. A családja nagy része Ferencváros-drukker volt, kivéve egy bátyját, aki a Honvédot részesítette előnyben. Márton elmondása szerint a zöld-fehér színek annyira meghatározták az életét, hogy a Fradihoz nulla forintért írt alá, más klubok ajánlatait elutasítva.

Beszélt arról is, hogy a kommunista rendszerben a játékosoknak kötelezettségeik voltak, de a kluboknak alig, menedzser és szerződés híján. Említést tett Görögországba igazolásáról és az 1986-os mexikói világbajnokságról is, amely Magyarország utolsó világbajnoki szereplése volt, és ahol a magyar csapat 6–0-ra kikapott a szovjetektől.

Esterházy Márton szerint a mai focisták is kiszolgáltatottak lehetnek, de ő nem irigyli őket. Saját tapasztalatait megosztva elmondta, hogy édesanyja halála után is képes volt a pályán teljesíteni, és a Debrecen elleni meccsen mindkét gólt ő szerezte.

Szomorúan beszélt arról az időszakról, amikor kiderült, hogy író testvére, Esterházy Péter hasnyálmirigyrákban szenved. Márton elismeréssel szólt Péter könyveiről, amelyeket ő is elolvasott, és hangsúlyozta, mennyire hiányzik neki testvére.

Esterházy Péter Utazás a tizenhatos mélyére című könyvéről is beszélt, amely a futball és az értelmiség viszonyáról szól. Egy közös futballemléket is megosztott, amikor testvére egy vitás helyzetben nem a játékvezetőt szidta, hanem érveléssel próbálkozott.

A magyar futball jelenlegi helyzetéről szólva Esterházy Márton úgy véli, hogy a magyar válogatott sikerszériában van, hiszen a harmadik egymást követő Európa-bajnokságon is részt vesz. A nézők reakcióiról megjegyezte, hogy a szurkolói skála mindig is széles volt, a fanatikustól a szkeptikusig.

Az interjú teljes egészében egy havi díjas felületen érhető el.