Magyarország nem teljesíti az euróbevezetés feltételeit

A magyar gazdaság strukturális problémákkal küzd, és jelenleg nem teljesíti az euróbevezetés egyetlen feltételét sem, állapította meg az Európai Bizottság konvergenciajelentése. A jelentés szerint a korrupció, a jogalkotás minősége, a szelektív ágazati különadók, és az állami támogatások miatt csökkent a verseny, ami aggodalomra ad okot.

A Portfolio.hu által kiemelt további főbb állítások szerint a magyar gazdaságot fenyegeti a helyreállítási források elvesztésének kockázata. A GDP-arányos államadósság a tavalyi 73,5 százalékról idén 74,3 százalékra nőhet, bár 2025-re csökkenő pályát várnak a brüsszeli elemzők, 73,8 százalékra.

A GDP-arányos éves hiány is magas volt tavaly, 6,7 százalékos, ami jóval meghaladja a maastrichti előírásokban szereplő 60 százalékos határt. Ez indokolttá teheti a túlzottdeficit-eljárás megindítását Magyarország ellen. Emellett az ország nem tudta teljesíteni az euróbevezetés inflációs kritériumait sem, hiszen a 12 havi átlagos inflációs ráta 4,1 százalékos referenciaérték helyett 2024 májusáig 8,4 százalék volt.

A Bizottság szerint a kiszámíthatatlan szabályozói környezet növeli az üzleti tevékenység költségeit, ami szintén aggasztó jelenség. Annak ellenére, hogy a helyzet sok kritikát kap, a Bizottság megjegyzi, hogy Magyarország egyes területeken előrelépést mutatott. Példaként említik a történelmi csúcsot elérő foglalkoztatási rátát és a felgyorsult bérnövekedést.

Ugyanakkor hozzáteszik, hogy a munkaerőköltség növekedése meghaladta a termelékenység növekedését, ami a fajlagos munkaerőköltség kiugrásához vezetett. A brüsszeli előrejelzés szerint a magyar gazdaság 2024-2025-ben fokozatosan helyreáll, az infláció és a kamatlábak csökkenésével. Idén 4,1 százalék, míg jövőre már csak 3,7 százalék lesz az infláció, a GDP pedig idén 2,4 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal nőhet.