OTP: Megemelkedtek a lakáshitel kamatok és a földhivatali díjak a kamatplafon és díjplafon végeztével

Az OTP Bank az önkéntes kamatplafon megszűnését követően emelte a fix kamatozású lakáshitelek kamatait, miközben a kormány 60 százalékkal emelte az ingatlanvásárláskor és lakáshitel-intézéskor fizetendő földhivatali díjakat. A kamatplafon, amely január óta korlátozta a THM-et 7,3 százalékban, június végével ért véget, míg a díjemelés július végétől lép érvénybe.

Az OTP Banknál július 1-től a fix kamatozású lakáshitelek kamata 6,99 százalékról 7,99 százalékra nőtt. Ez az emelkedés az első olyan eset, amikor a kamatplafon kivezetése után a bank egy százalékponttal drágította a lakáshiteleket.

A 7,99 százalékos kamat a hivatalos ajánlat, de a tényleges kamat több tényezőtől függ, elsősorban az ügyfél jövedelmétől. Így a magas jövedelmű ügyfelek számára a minimális kamatszint 6,67 százalék maradhat, míg a rosszabb hitelképességű ügyfeleknek magasabb, 7,99 százalékos kamatot kell fizetniük.

Az OTP, mint Magyarország legnagyobb lakossági bankja, döntése jelentős hatással lehet a többi bank kamatpolitikájára is. A Bankmonitor elemzése szerint valószínű, hogy más bankok is emelni fogják a kamatokat, különösen az alacsonyabb hitelképességű ügyfelek esetében.

A földhivatali díjak emelése tovább növeli az ingatlanvásárlás és lakáshitel-intézés költségeit. A változásbejelentés díja a jelenlegi 6600 forintról 10 600 forintra, míg a jelzálogjog tulajdoni lapra jegyezésének díja a mostani 12 600 forintról 20 ezer forintra emelkedik. Ezek a díjak olyan tételeket érintenek, amelyeket ingatlanvásárlás vagy hitelfelvétel esetén mindenképpen igénybe kell venni. A hitel kifizetésekor töröltetni kell a jelzálogot a tulajdoni laphoz, ami szintén drágább lesz, hiszen ez változásbejegyzésnek számít.