Újra toborzás az SK iváncsai akkumulátorgyárában

Két hónappal a korábbi tömeges elbocsátások után az SK iváncsai akkumulátorgyára újra munkaerőt keres. A gyár, amely a kereslet csökkenése miatt állította le a toborzást és bocsátott el vendégmunkásokat, most több mint 20 pozícióval és öt állástalálkozóval nyit a jelentkezők felé.

Az SK akkumulátorgyárának újbóli toborzása a Világgazdaság információi szerint június 28-án, pénteken indult újra. A gyár honlapján jelenleg több mint 20 nyitott állás található, és júliusra összesen öt személyes állástalálkozót hirdettek meg Dunaújvárosban.

A gyárban korábban, májusban mintegy 600 külföldi vendégmunkást bocsátottak el, ami a kereslet visszaesésével és a megrendelők hiányával magyarázható. Az SK iváncsai gyára tavaly november óta tesztüzemben működik. A leépítések során elsősorban kirgiz állampolgárságú munkavállalókat érintett, akik közvetítőn keresztül dolgoztak az üzemben.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a helyzetről úgy nyilatkozott, hogy az elektromos autózás területén átmeneti lassulás tapasztalható, de hosszú távon ez a jövő technológiája.

Az iváncsai akkugyár építése Magyarország eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása volt, összesen 680 milliárd forintos költséggel, amelyhez a magyar állam is jelentős, több mint 150 milliárd forintos támogatást nyújtott.

A toborzás újraindításának okai között felmerülhetnek a szomszédos Dunaferrben kialakult problémák is. A kokszgyártás leállása az acélüzemben és a gyár jövőjével kapcsolatos bizonytalanságok miatt több száz munkás kerülhet utcára.

Az SK iváncsai gyárában történt kirúgások és azok gazdasági hátteréről korábban részletesen is beszámoltunk. A Világgazdaság szerint az elbocsátásokat a megrendelések hiányával magyarázta a cég, ami mostani toborzás esetén fordulatot jelenthet.

A „SK On Hungary Iváncsa toborzás” nevű Facebook-csoportban közzétett bejegyzés szerint júliusban folytatódnak az állástájékoztatók Dunaújvárosban, várnak mindenkit szeretettel július 3-án, 10-én, 17-én, 24-én és 31-én. A jelentkezők között műszakvezetőket, mérnököket és operátorokat is keresnek. Tavaly nyáron egy operátor bére bruttó 600 ezer forinttól indult, ami mellé ingyenes ebéd és munkába járás járt.

A vendégmunkások nem fogadták túl jól az elbocsátásuk hírét, sajtóinformációk szerint például fekáliával kenték össze az összes mosdót.