Az orosz milliárdosok vagyonának növekedése 2024-ben

Az oroszországi leggazdagabb üzletemberek vagyona jelentős mértékben nőtt 2024 eleje óta, a Bloomberg Billionaires Index adatai szerint.

Az év eleje óta Andrej Melnicsenko, az Eurochem és a SUEK társalapítója gazdagodott a leginkább, 5,76 milliárd dollárral, így a vagyona 24,6 milliárd dollárra emelkedett. Alekszej Mordasov, a Szeversztal alapítója 4,71 milliárd dollárral lett gazdagabb, vagyona így 25,6 milliárd dollárra nőtt. Vagit Alekperov, a Lukoil alapítója 3,54 milliárd dollárt keresett, ezzel a vagyona 28,2 milliárd dollárra emelkedett.

Ezzel szemben Gennagyij Timcsenko, a Novatek földgáztermelő vállalatnál, vesztesként került ki, vagyona 2,85 milliárd dollárral csökkent, 11,3 milliárd dollárra mérséklődött.

A leggazdagabb orosz üzletember Vlagyimir Potanyin, a Norilsk Nickel elnöke és társtulajdonosa maradt, akinek a vagyona 902 millió dollárral nőtt, ezzel 32 milliárd dolláros vagyonával a világ 51. leggazdagabb emberévé vált.

A világ leggazdagabb embere továbbra is Elon Musk, 218 milliárd dolláros vagyonával, bár az év eleje óta 11,5 milliárd dollárral csökkent a vagyona. Őt követi Jeff Bezos, az Amazon vezetője, akinek vagyona 38,4 milliárd dollárral nőtt, így 215 milliárd dollárt ér. A harmadik helyen Bernard Arnault áll, az LVMH luxuscég-csoport alapítója és tulajdonosa, 199 milliárd dolláros vagyonnal, ami 8,49 milliárd dollárral kevesebb az év elejénél.