Földhivatali díjemelések évtizedek után

Módosulnak a földhivatali szolgáltatási díjak, amelyek egyes esetekben több mint egy évtizede nem változtak. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében a magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen kérhetnek hiteles tulajdoni lapot elektronikusan.

Az ingatlanügyi hatósági eljárások, az ingatlan-nyilvántartási, telekalakítási engedélyezési és térképészeti adatok igazgatási szolgáltatási díjai az elmúlt években, a magas infláció ellenére sem emelkedtek. Az ingatlan-nyilvántartási eljárásért fizetendő díj, a papír alapú tulajdoni lap másolat díja 2010 óta, a telekalakítási engedélyezési eljárások díja 2014 óta, a földmérési és térképészeti eljárások és adatszolgáltatások díja pedig 2006 óta változatlan maradt.

A földhivatali szolgáltatási díjak emelését egy új rendelet teszi szükségessé, amelyet a Magyar Közlöny ismertetett. Az emelés indoklásaként a díjtételek évtizedek óta történő változatlanságát, valamint az informatikai rendszerek fejlesztéséhez és üzemeltetéséhez szükséges folyamatos beruházásokat és növekvő költségeket hozzák fel.

Az állami szervek a földhivatali informatikai rendszerek üzemeltetését és fejlesztését nagyrészt a befolyó igazgatási szolgáltatási díjakból finanszírozzák. Egyes eljárások, mint például az építmény-feltüntetési eljárás záradékolása, jelenlegi díjaival nem fedezi a szükséges költségeket.

Az Országgyűlés 2023-ban csökkentette az e-hiteles tulajdoni lapok díját 3600 forintról 3000 forintra, miközben a nem hiteles változatot kivezették. A magánszemélyek továbbra is évente kétszer ingyenesen kérhetnek hiteles tulajdoni lapot elektronikusan, a fizetős szolgáltatás igénybevétele esetén azonban az új díj 4800 forint lesz, ami 60%-os áremelést jelent.

A földhivatali szolgáltatások díjai az ingatlan értékéhez és az egyéb kiadásokhoz, például az ügyvédi költségekhez képest jellemzően elhanyagolhatóak. A díjtételek tervezett emelése ellenére sem várható, hogy jelentősen megdrágítanák az ügyleteket; például az új tulajdonos bejegyzése a tulajdoni lapra ezentúl 4000 forinttal kerül többe. Emellett a tulajdoni lapról kiállított papíralapú hiteles másolatért 6250 forint helyett, mostantól 10 000 forintot kérnek el, és a Használati megosztási vázrajz vizsgálati díja 2000 forintról 3200 forintra emelkedik.