Nju-Jork ostroma megkezdődött: az FAB-3000-es bombák pusztítása

Az orosz erők elindították Nju-Jork városának ostromát, ahol a hatalmas pusztítóerővel rendelkező FAB-3000-es bombák hullanak a városra.

A Horvlivkától nyugatra fekvő település, Nju-Jork, amelynek lakossága a háború előtt mintegy 10 ezer fő volt, korábban Novhorodszke néven volt ismert, de 2021-ben visszakapta eredeti nevét, amely a 19. századból eredeztethető. A város, amely már egy évtizede a harcok frontvonalában helyezkedik el, stratégiai fontosságú, mivel az orosz alakulatoknak Toretszk városa felé nyomulva be kell foglalniuk ezt a területet is.

Az ostromot a félelmetes FAB-3000-es siklóbombák bevetésével kezdték, amelyek 3 tonnás tömegükkel óriási pusztítást képesek okozni. Oroszország a szovjet korszakban gyártott légibombák modernizálásába kezdett, hogy azokat az ukrajnai harcokban használhassa. Az idős bombák UMPK-kitekkel kerülnek frissítésre, amelyek szárnyakat és GPS-adóvevőt adnak a bombáknak, így azok akár 70 kilométeres távolságból is nagy pontossággal érhetik el a célpontot.

A modernizálási folyamatot először a FAB-500-asokkal kezdték, majd a 1500-as, és most a 3 tonnás bombákkal folytatják, amelyek a legnagyobbak az eddig bevetett orosz bombák között. Oroszország rendelkezik még nagyobb bombákkal is, mint a 5000-es és a 9000-es típusok, de ezek még nem kapták meg a modern háborúban való bevetéshez szükséges fejlesztéseket.

Eközben az orosz gazdaság jelentős növekedést mutat, ami részben a feldolgozóipar erősödésének köszönhető. Gyorsult az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) növekedése júniusban májushoz képest, 54,9 pontra emelkedett a májusi 54,4 pontról. A mutató egy éve alacsonyabban, 52,6 ponton állt, idén júniusban már több mint két éve folyamatosan az 50 pontos szint fölött mozgott, ami a gazdasági teljesítmény növekedését jelzi. Júniusban meredeken emelkedett a kibocsátás és bővültek az új rendelések, miközben a külföldi értékesítés ismét növekedésnek indult. Az adatok szerint a foglalkoztatottság tovább nőtt, az eladási árak már a harmadik hónapja emelkedtek júniusban. A vállalatok derűlátóak a következő 12 hónap feldolgozóipari kilátásait illetően, az ezt összesítő mutató három hónapja a legmagasabb lett.

A harcok során az ukrán katonák is rendkívüli helyzetekkel szembesülnek. Egy ukrán rohamlövésznek hatalmas szerencséje volt, amikor egy orosz mesterlövész fejbe lőtte, de a sisakja felfogta a lövést, így a katona túlélte a támadást és videón mutatta be a szerencsés eseményt. A mesterlövészekről általában keveset hallani, mivel a modern hadviselésben a drónok és az intenzív tüzérségi eszközhasználat miatt a szerepkörük jelentősen megváltozott. Az eset rávilágít arra, hogy a harctéri védekezési eszközök, mint a sisakok, életmentő jelentőséggel bírhatnak.