Óriásit javult a külkereskedelmi mérlegünk

Idén áprilisban 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, ami jelentős javulást mutat a márciusi adatokhoz képest.

Az idei év áprilisában a kivitel volumene továbbra is magas maradt, azonban a behozatal jelentősen visszaesett. A márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2 százalékkal, az importé pedig 1,8 százalékkal csökkent.

A kivitel volumene 13 százalékkal, míg a behozatalé 2,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit áprilisban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatok szerint az export értéke 12,5 milliárd euró, azaz 4926 milliárd forint volt, míg a behozatalé 10,8 milliárd euró, vagyis 4239 milliárd forint.

2024 áprilisában az export értéke euróban kifejezve 9,2 százalékkal nőtt, miközben az importé 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 1,4 százalékkal bővült, a behozatalé pedig 6,6 százalékkal visszaesett.

A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,4 milliárd euróval javult, és a termékforgalom forint mért árszínvonala a kivitelben 0,6 százalékos emelkedést, míg a behozatalban 1,1 százalékos elmaradást mutatott az előző év azonos hónapjához képest. A forint árfolyama az euróhoz mérve 4,4, a dollárral szemben pedig 6,8 százalékkal gyengült.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 9,2 százalékkal nőtt, behozatala 3,5 százalékkal csökkent. A feldolgozott termékek exportvolumene 15, importvolumene 10 százalékkal nőtt, a gyógyszer és a gyógyszerészeti termékek volumennövekedése mindkét oldalon érvényesült.

Az energiahordozók exportvolumene 16 százalékkal, importvolumene pedig 6,9 százalékkal lett alacsonyabb az előző évhez képest. Az élelmiszerek, italok és a dohány kivitelének volumene 35 százalékkal, a behozatalé pedig 10 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió tagállamaiba irányuló kivitel volumene 11 százalékkal, az onnan érkező behozatalé pedig 12 százalékkal emelkedett. A blokkon kívüli országokba irányuló kivitel 21 százalékkal nőtt, míg a behozatal 17 százalékkal csökkent.