Aramco részesedést szerzett a Renault-Geely közös vállalatban

Az Aramco, Szaúd-Arábia állami olaj- és gázipari óriása, 10 százalékos részesedést vásárolt a Renault és a kínai Geely által létrehozott közös vállalatban, amely évente 5 millió motor gyártására képes.

A Horse Powertrain Limited, amely a Renault és a Geely együttműködéséből született, jelentős szereplő a belsőégésű motorok és hibrid technológiák piacán. A vállalat 17 motorgyárat működtet világszerte, köztük 8-at Európában, Törökországban és Latin-Amerikában a Renault, valamint 9-et Kínában és egyet Svédországban a Geely részéről. Emellett három kutatási és fejlesztési központot is fenntartanak. A vállalatnak Londonban található a székhelye, és évi 30 milliárd eurós globális bevételre törekszik. A Renault és a Geely egyaránt 45-45 százalékos részesedéssel bír a vállalatban, míg az Aramco a maradék 10 százalékot szerezte meg.

A Horse nem csak a két alapító vállalatnak szállít motorokat, hanem más jelentős autógyártóknak is, mint például a Nissan, a Mitsubishi, a Dacia, a Volvo, a Lynk & Co., és a Proton. A vállalat kínálata kiterjed a belsőégésű motorokra, hibrid motorokra, plug-in hibrid motorokra és sebességváltókra is.