Szemem fénye: Magyar film a Karlovy Vary Filmfesztivál programjában

Mayer Bernadette első nagyjátékfilmje, a Szemem fénye (Mommy Blue) bekerült a Karlovy Vary Filmfesztivál Works in Progress programjába, ahol a legígéretesebb projektek utómunka támogatást és pénzdíjat nyerhetnek.

A film középpontjában egy látását fokozatosan elvesztő anya és éppen apává váló fia kapcsolatának változásai állnak. Für Anikó és Vilmányi Benett főszereplésével készült alkotás a függés és a gondoskodás, valamint az önzés és az önzetlenség határait feszegeti. A történetben Krisztina és fia, Máté kénytelenek újraértelmezni kapcsolatukat, miközben a nő látása romlik, és Máté apaként próbál helytállni. A film a humor segítségével is bemutatja a két főhős közötti köteléket, ami fontos eleme a narratívának.

A Szemem fénye egy önéletrajzi ihletésű dráma, amelyben a humor kiemelt szerepet kap az élet nehézségeinek feldolgozásában. A történet során Krisztina látásának romlása mellett Máté is választás elé kerül, amikor felesége, Eszter külföldi munkalehetőséget kap, és Gyula (Znamenák István) felbukkanása új dinamikát visz a családi kapcsolatokba.

A Karlovy Vary Filmfesztivál, ahol a film bemutatkozik, 2023. június 28. és július 6. között kerül megrendezésre. Korábbi tapasztalatok alapján a Works in Progress programban sikeres alkotások gyakran eljutnak más jelentős nemzetközi filmfesztiválokra is. A Szemem fénye hazai mozikban várhatóan 2025-ben debütál.