A spanyolok hosszú életének titka

Európában Spanyolország kiemelkedik magas várható élettartamával, amely nem csak a mediterrán étrendnek, hanak az ottani városok sűrűn lakott településszerkezetének és az élénk társasági életnek köszönhető.

Az OECD legújabb jelentése szerint Spanyolországban a várható élettartam 83,3 év, amellyel az ország holtversenyben áll Ausztráliával a harmadik helyen, és csak Svájc, Japán, valamint Dél-Korea előzi meg. Magyarország ezzel szemben 74,3 évvel az OECD-tagállamok között a harmadik legrosszabb helyen áll.

A spanyol nők 65 éves korukban a legtöbb további életévre számíthatnak, míg a férfiak is az első öt között vannak a várható élettartam tekintetében. Emellett Spanyolország büszkélkedhet a világ jelenlegi legidősebb emberével, a 117 éves Maria Branyas Morerával.

A mediterrán étrend mellett a spanyolok életmódjában a napi gyaloglás is jelentős szerepet játszik. A spanyol városok sűrűn lakottak, így a lakosok sokat gyalogolnak, ami csökkenti az elhízással összefüggő betegségek kockázatát.

A társas kapcsolatok is fontosak a hosszú élet szempontjából. A spanyol városokban a gyalogosan bejárható terek elősegítik a társasági életet, és a Gallup szerint a spanyolok 76%-a érzi magát támogatottnak szociálisan. A családi kötelékek szorossága is hozzájárul az emberek lelki egészségéhez.

A dél-európai országok nem vezetik a globális boldogság-indexeket, de a jólét és az egészségügyi ellátás magas szintje mellett a latin-amerikai kulturális vonások, mint a pillanatnak élni és a család nagy szerepe, jelentősen hozzájárulnak a spanyolok életminőségéhez.