A vadászati világkiállítást szervező cég 750 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet

Bár a budapesti vadászati világkiállítás óta három év telt el, a szervező cég továbbra is aktív, hiszen gondoskodnia kell a kiállításon használt tárgyak megőrzéséről, valamint a Nimród vadászújság kiadásáról és terjesztéséről.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. a kiállítás tárgyiasult eszközeit, mint például preparátumokat és képzőművészeti alkotásokat őrzi, és a Nimród vadászújságot is ők adják ki, amelyet a vadászkamarai tagokhoz juttatnak el. Tavaly több kiadvány is megjelent a cég gondozásában, köztük egy Széchenyi Zsigmondról szóló könyv, valamint a Isten áldd meg a magyart című album, amely Ferenc pápa látogatását dokumentálja. Emellett 12 megyei helyszínen fórumokat szerveztek az Országos Magyar Vadászkamarával együttműködve.

Az RTL információi szerint a cég 2023-ban jelentős, 749,4 millió forintos veszteséget szenvedett el. Ennek oka részben az lehet, hogy csökkentek az egyéb bevételek, miközben a kiadások magasak maradtak. A Nimród újság kiadása például nem hozott várt profitot: a szolgáltatásokra 541,1 millió forintot költöttek, míg a hirdetésekből csak 48,8 millió forint, az újságeladásból és a tartalom-előállításból pedig 288,9 millió forint bevétel származott.

A kiállításon használt eszközök iránti piaci igény hiánya is problémát jelentett a cég számára, amit maguk is elismertek. Továbbá több olyan tétel után is értékcsökkenést kellett elszámolniuk, mint a 2020-2021-ben elkészült filmek, a még nyilvántartott applikációk, könyvek és preparátumok. A cég beszámolója szerint 2024-ben szükséges lehet egy újabb állami támogatás.

A méretes veszteség ellenére a jelek szerint a cég 2024-ben sem tervez takarékoskodni. Februárban aláírtak egy nettó 250 millió forintos keretszerződést (amelyből nettó 75 millió forint opciós rész) a NER kedvenc kommunikátora, Balásy Gyula cégeivel, a New Land Media Kft.-vel és a Lounge Design Kft.-vel gyártási és rendezvényszervezési feladatok elvégzésére.

A Természettel Kft.-nél 2022 végén 17 fő állt alkalmazásban, akikre összesen 355,3 millió forintot fordítottak személyi jellegű kiadásként. A méretes veszteség oka az, hogy a korábbi évek eredménytartalékát és a jegyzett tőke egy részét használták fel, így az ügyvezetés javasolta a jegyzett tőke leszállítását a törvényes minimum összegre.

Tavaly az ellenzék képviselői többször kérdezték a kormányt arról, mikorra tervezik a K-Monitor által állami zombicégnek nevezett Egy a Természettel Nkft. végelszámolását. Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár, aki a Nimród Vadászújság főszerkesztője is, ingerülten válaszolt a kérdésekre, vegzálásnak nevezve azokat. Szerinte a cég ápolja a világkiállítás „hagyatékát”, fenntartja és fejleszti a nemzetközi kapcsolatokat, kiadja a több mint 65 ezer magyar vadász számára készülő Nimród Vadászújságot, szervezi a vadászattal kapcsolatos helyi témáknak fórumot biztosító konferenciasorozatot.