Az ingatlanpiac új trendjei és az albérletpiac helyzete

Az Otthonfelújítási Program hatására az ingatlanok energia besorolása vált a legfontosabb kritériummá a támogatások kifizetésénél, míg az albérletpiac üveghangon pörög, ami az egyetemisták miatt várható bérleti dömping további áremelkedését nem valószínűsíti.

Az Ingatlanban Otthon legújabb adásában a szakértők kiemelték, hogy az Otthonfelújítási Program következtében az ingatlanok energia besorolása került előtérbe, ami korábban egy átlagos adásvételnél nem volt jelentős szempont. Mlinárik Márton ingatlanspecialista szerint azonban a bankok számára ez lesz a döntő kérdés az új támogatások esetében.

Mlinárik Márton arról is beszámolt, hogy a belvárosi, AirBnB célra kialakítható 1,5-2 szobás eladó lakások iránti kereslet jelentősen megnőtt, és ezek a lakások gyorsan elfogynak a piacon. Példaként említette, hogy 15 évvel ezelőtt még 13,5 millió forintért lehetett vásárolni egy 75 négyzetméteres lakást a Bazilikával szemben, míg ma már ilyen lokációban eladó ingatlanokat csak minimum 2 millió forintos négyzetméteráron találni.

A külföldi ingatlanbefektetések népszerűségének oka, hogy Magyarországon az ingatlanárak arányaiban nagyobb mértékben emelkedtek, mint külföldön.

Balogh László szerint az albérletpiac jelenlegi helyzetében nem várható, hogy az egyetemisták miatt kezdődő bérleti szezon további áremelkedést okozna. A főbérlők is tisztában vannak azzal, hogy ha nem tudják gyorsan kiadni a lakásaikat, akkor jelentős veszteségekkel kell számolniuk, ami újra teret adhat az alkudozásnak.