Öt év haladék a Windows 10 felhasználóknak

Egy külső cég, a 0patch öt év extra biztonsági támogatást ígér a Windows 10-hez a 2025-ös kivezetés után, így a rendszer 2030-ig biztonságos maradhat. A Microsoft eredetileg azt állította, hogy a Windows 10 lesz az utolsó kiadott operációs rendszer, de a Windows 11 megjelenése és szigorú hardverkövetelményei miatt sok Windows 10-et futtató számítógép nem felel meg az új rendszer követelményeinek.

A Windows 10 hagyományos támogatása 2025 októberében ér véget, ami több mint 240 millió számítógépet érinthet. A 0patch, amely korábban már nyújtott biztonsági javításokat kivezetett Windows- és Office-szoftverekhez, további öt évig fog frissítéseket biztosítani a Windows 10-hez. Ezek a javítások kisméretűek lesznek és a számítógép memóriájába injektálva gyors és egyszerű védelmet nyújtanak, újraindítás nélkül.

A 0patch szolgáltatása azonban nem ingyenes: az előfizetés évente 25 euróba, azaz körülbelül 10 ezer forintba kerül lakossági felhasználóknak számítógépenként. Tekintettel arra, hogy a nem támogatott operációs rendszerek használata jelentős biztonsági kockázatot jelenthet, ez az összeg nem tűnik jelentősnek. Bár a Microsoft nem árulta el, hogy a hagyományos támogatás megszűnése után mennyiért lehet majd még használni a rendszert, a 0patch megoldása egy alternatívát kínál a felhasználóknak.

Eközben a Windows 11 felhasználói is problémákkal szembesülhetnek, ugyanis a rendszer júniusban kiadott egyik frissítése, a KB5039302, komoly hibákat okozhat. A frissítés telepítése után egyes felhasználóknál a tálca használhatatlanná vált, és a rendszer állandó újraindulásba kezdett. A Microsoft már dolgozik a hiba javításán, és ideiglenesen visszavonta a frissítést. A felhasználók a Gépházban, a Windows Update menüponton belül törölhetik a problémás frissítést. A Microsoft átmenetileg visszahívta az adatvédelmi rémálomnak nevezett Recall-funkcióját is.